Negyvennél több halott, majdnem kétszáz sebesült Montenegróban

Nem végleges adatok szerint 44-en haltak meg és 198-an megsérültek a Podgoricánál hétfő este történt súlyos vonatszerencsétlenségben.

Montenegróban háromnapos gyászt hirdettek a tragédia miatt, az elektronikus médiák gyászzenét sugároznak, a közintézményeken félárbocra eresztették a zászlókat. A sérülteket ellátó podgoricai központi kórház tájékoztatása szerint a halottak között öt, a sérültek között pedig kilencven gyerek van. Nem végleges adatokról van szó, az áldozatok száma tovább növekedhet, a mentési munkálatok egész éjszaka és kedd reggel is folytatódtak.

Miodrag Djurovic kórházigazgató közölte, hogy a sérültek közül ötvenen súlyos állapotban vannak, az éjszaka folyamán 18 műtétet hajtottak végre rajtuk. Djurovic szerint a volt Jugoszlávia valamennyi köztársasága, kórházak és orvosok ajánlották fel a segítséget a betegek ellátásához. Az éjszaka folyamán rendkívül sokan adtak vért a szerbiai és a montenegrói egészségügyi hatóságok felhívására, példát mutatva Boris Tadic szerb elnök is vért adott a belgrádi katonai kórházban.

A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a Podgoricától 15 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki hétfő este, és négy, utasokkal teli kocsija a Morace folyó 30 méter mély kanyonjába zuhant. Az utasok többsége síelő volt, ezért volt az áldozatok között sok fiatal és gyerek. A sérültek között húszan a bari Mornar kosárlabdaklub ifjúsági csapatának tagjai.

Az előzetes vizsgálatok szerint vélhetően fékhiba okozta Montenegró történelmének legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségét. Zoran Radovic podgoricai vizsgálóbíró megkezdte a tragédia körülményeinek kivizsgálását, az éjszaka folyamán kihallgatta a kórházban a vonat vezetőjét, aki sérülésekkel úszta meg a balesetet.

A szerencsétlenség miatt lemondott Andrija Lompar közlekedési miniszter és Ranko Medenica, a vasúttársaság vezérigazgatója. Kedd reggel felkereste a kórházban a sérülteket Filip Vujanovic montenegrói elnök és Milo Djukanovic kormányfő, illetve a szerbia-montenegrói hadsereg teljes vezetése.

Egy magyar sérült van

Egy magyar sérültje van a vonatszerencsétlenségnek, az illetőnek komolyabb baja nem esett, csodával határos módon csupán horzsolásokat szenvedett, és saját lábán jött ki a szakadékba zuhant vonatból.

A magyar túlélő elmondta telefonon a távirati irodának, hogy az utolsó vagonban ült, amikor a szerelvény kisiklott és mély szakadékba zuhant. Csodával határos módon megmenekült, semmi baja nem esett, komolyabb fájdalma sem volt: egy helyen lejött a kezéről a bőr, két seb volt a lábán. A horzsolásokat már hétfő este ellátták a podgoricai kórházban, majd elengedték, de kérték, hogy kedden menjen vissza ellenőrzésre, illetve kötözésre.

"Nagyon nagy szerencsém volt, mivel az utolsó vagonban ültem, amely a legszerencsésebbnek bizonyult. Ebben a vagonban senki se halt meg. Egyedül ki tudtam jönni a vonatból, eszméletemet sem vesztettem el" - mondta a túlélő, aki szerencsés megmenekülés után segített a többieknek kiszabadulni a szerelvény roncsai közül.

Megemlítette, hogy amikor a vonat megállt a nyílt pályán, az egyik utas mondta neki, hogy valami gond van a szerelvénnyel. Az illető ezt az egyik vasúti alkalmazottól hallotta. "Nem érzékeltem, hogy gond lenne, amíg el nem indult el a vonat" - mondta a magyar túlélő. Szerinte a szerelvény gyorsuláskor pördült meg, a vonatnak az eleje adhatta le azt a mozgási energiát, amely a balesetet okozta, az utolsó vagon becsapódása pedig "tompább" volt a többinél.

A magyar túlélő síelni volt Montenegróban, felkereste ismerőseit. A történtek után lelkiállapota jó. Mivel a baleset közvetlenül hazautazása előtt történt, az egészségügyi ellátás után Magyarországra utazik.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.