Chávez lendületbe hozza a Szociális Fórumot

Bamakóból, Mali fővárosából mától Caracasba helyeződik át hat napra a Szociális Világfórum. A vezető üzletemberek, közgazdászok és politikusok davosi fórumával szemben 2001-ben a brazíliai Porto Alegrében életrehívott alternatív találkozót első ízben tartották afrikai területen a múlt héten, érdemtelenül csekély nemzetközi visszhanggal. A venezuelai fórum alighanem nagyobb érdeklődést kelt egyrészt a vendéglátó Hugo Chávez elnök határozott antiimperialista retorikája, illetve a latin-amerikai balra tolódó politikai panoráma következtében.

Hiányoztak a közismert politikusok, miként a neves rocksztárok Bamakóból, így az Afrika-ügyét felkaroló Bono, a U2 énekese sem élt a lehetőséggel. Danielle, az elhunyt francia elnök, Mitterand felesége volt alighanem az egyedüli ismert személyiség, aki az elmaradott térségek lakói vízhez jutásának témakörét karolta fel. “Mintegy 1,5 milliárd ember nem jut tiszta vízhez Földünkön, minden nap 34 ezren halnak meg emiatt” - érvelt Mitterand özvegye. A 15 ezer részvevővel tartott fórum másik központi témája Afrika adósságválsága volt, amit a tanácskozás több felszólalója is a globalizáció egyik hátrányos következményeként említett. Az AFP összefoglalójában megemlítette azt is, hogy Mohamed Haidara, a Zöld Afrika koordinátora riadót fújt a genetikailag kezelt agrártermékek afrikai bevezetése ellen, mert ez kistermelők százezreit teszi majd tönkre, rákényszerítve őket, hogy amerikai multik vetőmagját vásárolják. Ez a folyamat már meg is kezdődött az ottani gyapottal.

A világsajtóban gyakorlatilag hallgatás, csend övezte a bamakói fórumot, amely január 19-től 22-ig első ízben zajlott afrikai területen. Aligha magyarázat, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a szervezők úgy döntöttek, 2006-ban nem egy központi, hanem több regionális fórumot tartanak. A forgatókönyv szerint mától Caracasban latin-amerikai környezetben folytatódik a Szociális Világfórum, majd Ázsia következik, Karachi színhellyel, amelynek időpontját a pakisztáni földrengés miatt áttették márciusra. A sorozatot a tervek szerint május 4-7-ig Athén zárja, a görög főváros ad majd helyet az európai fórumnak.

A venezuelai ellenzék máris bírálja a baloldali Hugo Chávez elnököt, hogy újabb “nemzetközi show-t” rendez Washington-ellenes és antiimperialista, antiglobalizációs propagandacélokból. Szerintük az államfő mintegy 9 millió dollárt költ most majd el “világ vezetői küldetése” oltárán.

A előzetes program szerint a külföldről érkező mintegy húszezer vendég a venezuelai házigazdák társaságában egy nagyszabású háború- és imperializmusellenes menettel kezdi ma a fórumot Caracas központjában, amelyet tömeggyűlés követ, számos részvevő ország zenekarainak felléptével. Várhatóan Hugo Chávez államfő majd vasárnap, a záróaktuson mond beszédet. José Vicente Rangel alelnök egyébként azzal indokolta a fórum megrendezését, hogy Venezuela jelenleg a szociális igazságosságot követelő mozgalom élén halad a világban, s példájával bátorítja az imperialista és neokolonialista politika áldozatait a fellépésre. A Szociális Fórum - mint hangoztatta - kultúrák és népek találkozója lesz: a különböző régiók, nemzetiségek, fajok és nyelvek között a találkozási pont a globalizáció és a neoliberalizmus elleni harc szükségességének felismerése.

Várhatóan téma lesz a latin-amerikai földrész indián őslakosainak egyre erősödő politikai szerepe, így Evo Morales elsöprő választási győzelme Bolíviában, hasonló etnikai alapú mozgalom kibontakozása és győzelmi esélye Peruban, ahol márciusban esedékesek a választások.

Mindehhez a hátteret megadja a Havanna-Caracas-La Paz összefogás, amelyet Hugo Chávez néhány napja “a jók tengelyének” nevezett. A fő politikai és gazdasági kérdés, miként lehet érvényesíteni az őslakosok, a nincstelenek jogait a termőföldre, az ásványi kincsekre a külföldi és esetleg hazai multik szisztematikus tulajdonszerzésével szemben.

Összesen 2170 szervezet, nem kormányzati mozgalom jelentette be részvételi szándékát a caracasi Szociális Világfórumra.

Ortutay L. Gyula

Hugo Chávez
Hugo Chávez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.