Drávai vízi erőmű helyett védett park

Elhárult annak veszélye, hogy Horvátország vízi erőművet épít a Dráva alsó szakaszára. A most csütörtöki, budapesti horvát-magyar kormányülésen valószínűleg szándéknyilatkozatot írnak alá arról, hogy Horvátország a közeljövőben megalapítja a Dráva-Mura Regionális Parkot, és azt követően megkezdődik a határon átnyúló védett terület kialakítása.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek írt levelében a WWF Magyarország jelezte: előremutató lépés lenne, ha a Dráva és a Mura mentén az ökológiai értékek prioritást élveznének a természetkárosító beavatkozásokkal szemben.

A hazai zöldek egy csoportja - így a WWF Magyarország és a Dráva Szövetség - már régóta azért dolgozik, hogy a folyó mindkét oldala védett terület legyen. A Duna-Dráva Nemzeti Park megalapításakor a magyar fél határon átnyúló védett terület kialakítását indítványozta, de ez meghiúsult. A kilencvenes évek második felében ellenben vízi erőmű építését tervezték a horvát oldalon Novo Virjénél. A tervet a kezdetektől fogva számtalan kritika érte a magyar civil szervezetek, valamint a hivatalos természetvédelem részéről. Az erőmű káros hatásai ugyanis a közös horvát-magyar folyószakaszt veszélyeztetik. A horvát oldali Kapronca megye és az ott élők többsége is ellenzi az erőmű megépítését - a megye fejlesztési tervében védett terület kialakítása szerepel, és nem vízi erőmű -, s a határ két oldalán élők körében mintegy 15 ezer aláírást gyűjtöttek össze a természetvédő civil szervezetek.

Horvát részről az első előremutató lépést Ivo Sanader miniszterelnök tette, aki tavaly februárban kijelentette, hogy Horvátország az elkövetkezendő tíz évben nem épít vízi erőművet a Dráván. Ennek ellenére 2005 tavaszán tendert írtak ki a drávai kavicskitermelésre, ám a tiltakozások láttán visszavonták a kiírást. A horvát szakminiszter, Bozo Biskupic tavaly novemberben már arra kérte a minisztérium kutatóintézetét, hogy 2006 tavaszán készítse el az előzetes védelmi státus kihirdetéséhez szükséges dokumentumokat, melyet a helyi védettségnek megfelelő "regionális park" megalapításához szükséges kutatások követnek.

"Ezzel háttérbe szorulnak az újabb vízi erőmű megépítését célzó tervek, és megnyílik az út a határon átnyúló védett terület kialakítására" - véli Gruber Tamás, a WWF Magyarország programvezetője.(Ö. Z.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.