Pálya pályáknak, sportnak

Tornatermet minden iskolába, tanuszodát kistérségenként, sportcsarnokot a városokba - ezekkel a lépésekkel indul a nemzeti sportstratégia, amelynek néhány alapprogramjára a napokban írnak ki sok száz milliós, milliárdos pályázatokat.

A kormány - a 100 lépés reformcsomagja keretében - már novemberben elfogadta a nemzeti sportstratégiát. A tervezetet, amely hamarosan a parlament elé kerül, országgyűlési határozat erősíti majd meg. A stratégia szerint az állam a sportolás feltételrendszerének megteremtéséért felelős.

A kiindulási pont: a települések, illetve a sportágak nagy részének nincs elegendő létesítménye. Ami pedig mégiscsak rendelkezésre áll, gyakran katasztrofális állapotban van. Ettől koránt sem függetlenül: a magyaroknak csak 16 százaléka sportol heti rendszerességgel, miközben az európai átlag több mint 40 százalék fölött van.

Létesítmények hiányában a sportélet a kistelepüléseken a legkevésbé biztosított. A nagyobb városokban van egy-egy megfelelő hely, de meglehetősen esetleges eloszlásban. Iskolai tornateremből pedig mindenhol kevés van. Az 5500 általános és középiskola több mint egy tizedének, mintegy 600-nak nincs sportolásra alkalmas fedett létesítménye. Ennél is jóval nagyobb az uszodahiány. Az ország 34 kistérségében egyáltalán nincsen uszoda, 91-ben a fedett uszoda hiányzik. A téli sportok ennél is rosszabb helyzetben vannak: az egész országban 17 műjégpálya van, s csak kilenc a fedett.

A kormány úgy döntött: legyen tornaterem minden iskolában, uszoda minden kistérségben, és minden városban legalább egy kisebb sportcsarnok álljon rendelkezésre. Erre pénzt is biztosítanak.

A kabinet a fiatalok fejlődését leginkább segítő, illetve a legmagasabb presztízsű sportágakat kívánja kiemelten támogatni. A szisztéma az eredményességet és az önfinanszírozó képességet is figyelembe venné.

A programokra kiírt pályázatokat a közeli napokban hirdetik ki. Pályázni lehet iskolákban heti szervezett tanrenden kívüli testmozgás, illetve esti és hétvégi lakossági programok finanszírozására. Lesz pénz sportszerek vásárlására is. Az infrastruktúra javítására a kormány 1,35 milliárd, az iskolai sportra 650 millió forintot szán, szabadidősport-programokra 300 milliót, utánpótlás-nevelésre és sportágfejlesztésre pedig 700 milliót.

A nemzeti sportstratégia megalkotói úgy vélik, a mostani három lépéssel mintegy százezer gyermek, több száz egyesület, 400 település és több ezer sporttehetség részesülhet e támogatásból.

A fiataloknak sok helyen kizárólag az iskola biztosít - helyenként szegényes - lehetõséget a mozgásra
A fiataloknak sok helyen kizárólag az iskola biztosít - helyenként szegényes - lehetõséget a mozgásra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.