Reményt keltő állapotban az újabb májátültetésen átesett kislány

Információink szerint jól van és hamarosan elkerül az intenzív osztályról az a két és fél éves kislány, akin néhány nappal ezelőtt Magyarországon másodikként végeztek élődonoros szervátültetést. A gyerek a múlt hét elején került fel a sürgősségi várólistára. Csütörtök reggel a transzplantációs klinika vezetői jelezték: már nincs szükség a szervre, mert élő donorhoz folyamodnak. A beavatkozással kapcsolatban azonban Járay Jenő, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának vezetője - szemben az első élődonoros átültetés látványos megjelenítésével - hírzárlatot rendelt el.

Lapunk úgy tudja: a kislány az édesanyja egyik májlebenyét kapta meg. A gyereknek jó esélyei vannak a gyógyulásra, hiszen míg húsz évvel ezelőtt a betegek alig több mint harmada volt életben az átültetést követő első év végén, ma már ez az arány 90 százalék fölött van. A csütörtökön megoperált kislánynak nagyon sürgető szüksége volt az új szervre. Az orvosok emiatt döntöttek a 36 órán át tartó szervkeresés után az élődonoros beavatkozás mellett. A kislányra még legalább két-három heti kórházi ápolás vár. Ez idő alatt a korai kilökődés jeleit, a fertőzések és a szövődmények esetleges kialakulását figyelik az orvosok.

Noha gyermekek esetében májátültetés elvégzésére Magyarországnak a németországi Hamburg klinikájával van együttműködési szerződése, az elmúlt két évben mind gyakrabban került sor itthoni beavatkozásra. Lapunknak Szőnyi László, az I. számú gyermekklinika adjunktusa, a külföldi gyermekmáj-transzplantáció és az utókezelések hazai felelőse elmondta: csak a 15, illetve 20 kilogrammnál kisebb testsúlyú gyerek esetében kerül szóba a külföldi beavatkozás. Minden más esetben az elmúlt két évben már itthon végezték el az átültetést. Most két-három gyermek van a májra várók listáján. Őket valószínűleg Magyarországon operálják.

Míg 2004-ben az egészségbiztosító öt, addig tavaly már csak három gyermek májátültetését finanszírozta Hamburgban. Lapunk úgy tudja, néhány kivételtől eltekintve valamennyi élődonoros beavatkozás volt.

Egy Magyarországon új, úgynevezett split technikának köszönhetően a jövőben talán még több beteg juthat új szervhez - tájékoztatta lapunkat Mihály Sándor transzplantációs koordinátor. Mint elmondta: a máj esetében a donor szervét két lebenyre bontják, és ezeket a szegmentumokat más és más beteg kaphatja meg. A kisebb részek elegendőek a gyermekeknek. Erre az eljárásra a felkészülés jelenleg is zajlik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.