Mit csinál a sommelier?

"Az vagy, amit megeszel." És megiszol - ezzel egészíthetnénk ki a mondást, hiszen italfogyasztási szokásaink sokat elárulnak személyiségünkről. A magyar kultúrához szervesen hozzátartoznak a magyaros ételek és - mérsékeltövi éghajlatunknak és földrajzi fekvésünknek köszönhetően - jó minőségű vörös-, rosé és fehérboraink is.

Hazánkban 22 borvidék található, ezek közül öt nagy és jelentős éppen a Dél-Dunántúl szelíd, napsütötte lankáin terül el. Igyekszünk is minél több turistával megismertetni szűkebb környezetünk, a baranyai táj szépségeit, történelmi és művészeti értékeit, s eme programokhoz gasztronómiai élmények is tartoznak. A borutak szervezéséhez, a borturizmus fellendítéséhez megfelelően képzett szakemberekre van szükség.

Ennek az igénynek a felismerése vezette Rippl Bélát, a Borakadémia és az Országos Borrendek tagját, hogy hazánkban elsőként - iskolán kívüli szakképzés keretében - beindítsa a sommelier-, azaz pohárnokképzést. Az ismert szakember és vendéglős az ötletet a bécsi Mátyás pince vezetőjétől kapta, s tervének kivitelezéséhez sikerült megnyernie a franciaországi Suze la Rousse Boregyetemet is, amely a pécsi oktatást az elmúlt évtől kihelyezett tagozataként tartja számon.

A sommelier feladata nemcsak a borok kitöltése, hanem az egész árukészlet összeállítása, borfajták ajánlása a különböző ételekhez, a borlap harmonikus összehangolása az étlappal, valamint e nemes ital megfelelő tárolása és kezelése is.

Munkájukra igényt tartanak a szőlészetben-borászatban, a vendéglátásban, a falusi turizmusban, a nagy- és kiskereskedelemben, valamint az éttermekben is.

Aki pedig házi vinotékáját szeretné szakszerűen kezelni, vendégeit pedig szakértelmével elkápráztatni, szintén jó helyen kopogtat. A képzés, melynek a Pannon Boregyetem ad otthont, nyitott mindazok számára, akik érdeklődnek e kultúra iránt. Az oktatás februárban indul, s a résztvevők közel négyszáz órás tanfolyamon ismerkedhetnek meg a bor történetével, a szőlő- és bortermelés alapjaival, a borkultúrával, és az ezekkel kapcsolatos jogi szabályozásokkal is. A hallgatók elsajátítják a borkóstolás technikáját, bevezetést nyernek a borgasztronómia rejtelmeibe, végig követhetik a bor útját a termesztéstől egészen a fogyasztásig. S ami meglepő: a sommelier tanácsadó program nemcsak borokkal foglalkozik, hanem a kávéval, a teával, az üdítőkkel és egyéb szeszes italokkal is. Az oktatás magyar és francia nyelven folyik, szinkrontolmács segítségével. A hallga-tók - sikeres vizsga után - nemzetközi sommelier-diplomát kapnak.

Reméljük, hogy a tanfolyamot elvégzettek közül jó néhányan találnak majd munkát a régió vállalkozásaiban és intézményeiben, ahol ismereteiket felhasználva elősegíthetik a helyi borok népszerűsítését és értékesítését is, hozzájárulva a térség gazdasági fejlődéséhez.

Nem középiskolás fokon...
Nem középiskolás fokon...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.