A szuperhatalom is hibázhat

Magyarország az elmúlt másfél évtizedben jó úton haladt, ugyanakkor a közelgő választások miatt az ország érdekei a politikai pártoktól bizonyos kérdésekben egységet és civilizált vitát követelnek meg - erről Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata tagja beszélt lapunknak. A kaliforniai politikus negyedszázada a kongresszus tagja, s az ősszel újból ringbe száll. Részletek az 1928-ban, Budapesten született Lantossal folytatott beszélgetésből.

Magyar-amerikai viszony. Még nyitott kérdés, hogy az idén ellátogat-e Magyarországra George W. Bush. Az amerikai elnök tisztában van az 1956-os forradalom és 50. évfordulójának jelentőségével, de a novemberi időközi képviselőházi és szenátusi választások miatt lehetetlen az októberi budapesti út.

Magyarországi választás. Washingtonban természetesen mérlegelik, hogy az USA melyik párttal tudna jobban együttműködni. A magam részéről mindig a civilizált politikai élet híve voltam, s remélem, hogy a politikai érettséggel a vita itt is kevésbé agreszszív és inkább elemző lesz. Néhány jelenséget azonban rendkívül zavarónak tartok, így a Financial Times elleni nevetséges, s Magyarországra nézve kínos vádakat.

Az USA külpolitikája és az Amerika-ellenesség. Bár minden amerikai kormány, így a mostani is követett el hibákat, mégis az Egyesült Államok jelenti a stabilitás alapját a világban. Az USA az egyetlen civilizált szuperhatalom, amely nem elfoglalni, hanem felszabadítani akar országokat. Igaz, sem Afganisztán, sem Irak nem tekinthető "jeffersoni szintű demokráciának", mindkét országban több generációra lesz szükség az átalakuláshoz, de a változások, például a nők egyenjogúságának érvényesülése biztató jel. Sajnálatos, hogy Európában sokan csak a hibákat látják, s azt nem veszik észre, hogy az USA milyen forrásokat, így katonai erőt is mozgósított a délkelet-ázsiai szökőár vagy a pakisztáni földrengés túlélőinek megsegítésére. Azt is elfelejtik, hogy az Egyesült Államok segítsége nélkül Európa ma nem lenne szabad és demokratikus államok közössége. Az Amerika-ellenesség az irigységen és féltékenységen alapuló betegség, ami szerintem Angela Merkellel, egy felelősségteljesebb német kancellárral változni fog.

Közel-Kelet. Az USA mindig támogatta a független, Izraellel békében élő palesztin államot. A palesztin hatóságnak ugyanakkor kötelessége ellenőrzése alá vonni a különböző fegyveres csoportokat, így a Hamaszt is. Ha a Hamasz nem hagy fel a terrorizmussal és a választások nyomán a kormánykoalíció tagja lesz, szorgalmazni fogom a kongreszszusban a palesztin hatóságnak nyújtott amerikai támogatás felfüggesztését.

Nagyon érdekes változások tapasztalhatóak Líbiában, ahol Moammer el-Kadhafi felismerte, hogy korábbi politikájával veszíteni fog az Egyesült Államok vezette szabad világ ellenében. Moammer el-Kadhafi ezredessel szemben Irán és Szíria jelenlegi elnöke biztos, hogy a vesztes oldalon fogja végezni. Irán nukleáris ambícióinak megfékezésre minden diplomáciai eszközt ki kell használni, de a civilizált világ számára elfogadhatatlan, hogy az iszlám köztársaság nukleáris eszközökkel rendelkezhessen.

Tom Lantos: Féltékenység és irigység motiválja az Amerika-ellenességet
Tom Lantos: Féltékenység és irigység motiválja az Amerika-ellenességet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.