Súlyos vonatszerencsétlenség Montenegróban

Kisiklott és szakadékba zuhant egy zsúfolt személyvonat hétfőn délután Montenegróban, a belügyminiszter szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a tizet.

Híradások szerint a Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a fővárostól, Podgoricától 15 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki, és négy, utasokkal teli kocsija a Morace folyó 30 méter mély kanyonjába zuhant.

Jusuf Kalamperovic montenegrói belügyminiszter tudomása szerint eddig három halottat szedtek ki a roncsok közül, de szerinte a halálos áldozatok száma meghaladhatja a tizet. A kórházba szállított sérültek száma 106. A sérültek fele gyerek volt, aki síelésről tért haza a vonattal.

A balesetet vélhetően a fékrendszer meghibásodása okozta.

Miroslav Ivanisevic miniszterelnök-helyettes közölte, hogy "nem hivatalos adatok" szerint a vonaton közel kétszázan utaztak.

A helyszíni mentésben 340 rendőr és a montenegrói mentőszolgálat teljes állománya részt vesz. A mentést súlyosan hátráltatja a nehéz, sziklás terep és a sötétség.

A szerencsétlenség súlyosságára utal, hogy a podgoricai tévék és rádiók azonnal megszakították műsoraikat, "riasztó helyzetről" számoltak be helyszíni tudósításaikban. Az egészségügyi minisztérium véradásra szólította a lakosságot, a szerb kormány pedig felajánlotta segítségét a mentéshez és a sérültek kórházi ellátásához.

A baleset helyszínére sietett Filip Vujanovic montenegrói elnök, Milo Djukanovic kormányfő. Elindult Belgrádból a baleset helyszínére Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter és Ljubisa Jokic, a hadsereg vezérkari főnöke is.

Egy magyar utas könnyebben megsérült

Egy magyar személy könnyebben megsérült a vonatszerencsétlenségben - közölte Németh Gyula, Magyarország podgoricai diplomáciai külképviseletének vezetője.

Németh Gyula felhívta azt a podgoricai kórházat, ahol a baleset több mint száz sebesültjét ápolják. Kapcsolatba lépett egyikükkel, aki magyarul beszélt, magyarnak mondta magát, de nevét nem kívánta elárulni.

Az illető elmondta, hogy csodával határos módon megmenekült, komolyabb baja nem esett, a kórházban rutinvizsgálaton esett át, megröntgenezték a karját. Ő az utolsó vagonban utazott, és azt mondta, nem tud róla, hogy rajta kívül utazott volna még más magyar a vonaton.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.