Magyar magasságok

Van már 96 és 89 méteres épület Budapesten, a folyóparti Duna, illetve Európa Torony azonban csak vitatott engedéllyel léphet be a hatvanasok klubjába.

Az ország legmagasabb háza Budapesten épült, a toronyházak java a fővárosban található, de több vidéki város, például Pécs és Debrecen is föliratkozott a hazai legek közé.

60 méter fölé emelkedik a főváros két legújabb toronyháza. Mindkettő az Árpád hídnál épül: az Europa Tower 64,41 méter, a Duna Tower 62,48 méter. de nem ezek a város magassági rekorderei.

Budapest legmagasabb építményei az adótornyok és az erőműkémények - mondja Mozsár Ágnes, a főváros főépítészi irodájának munkatársa. Az óbudai hőerőmű kéménye 203 méter, a Széchenyi-hegyi adótorony 192 méter. A legmagasabb, nem ipari célú épületek mind száz méter alattiak. A lakó- és irodaépületek közül az orvostudományi egyetem Nagyvárad téri, 89 méteres épülete látszik a legnagyobbnak, igaz, a zsarupalota legmagasabb pontja az antennatoronnyal együtt 94 méter (de anélkül "csak" 62), a nyugdíjintézet Váci úti toronyháza pedig 73 méter. Budapesten az 50 méter fölötti építmények száma több mint negyven.

A magassági rekord elhódítása persze nem is célja a városnak, de azért előfordultak mér a történetében felhőkarcoló tervek: legutóbb 2000-ben egy izraeli befektetőcsoport felkérésére Finta József tervezett 110 méteres irodaházat a rendőrszékház közelébe, amely végül nem valósult meg. A világ építészete az ötszáz, sőt a hatszáz méteres magassághatárt készül átlépni.

Jelenleg több kerület rendezési terveiben szerepelnek magasházak építésére kijelölt területek, melyeken a közeljövőben toronyházak nőhetnek ki a földből. Ezek azonban maximum 55 méteresek lehetnek. A világ legnagyobb felhőkarcolói ennél tíz-tizenkétszer magasabbak. A jelenlegi városrendezési szabályzatban azonban 55 méter a megengedhető legnagyobb épületmagasság, de ez is csak a Hungária körút vonalán kívül eső városrészekben. A körúton belül 30 méteres magasság engedélyezhető. Az új magasépületek az északi és a déli városrészekben épülnek majd, a Duna közelében: Újpesten, Angyalföldön és a Lágymányosi híd környékén.

HAZAI LEGEK

Lakihegyi adó 314 méter*
Solti adótorony 303 méter
TVK-kémény, Tiszaújváros 250 méter
Szentes, adótorony 240 méter**
Kabhegy, adótorony 238 méter
Penyige, adótorony 217 méter
Újudvar, adótorony 206 méter
Visonta, kémény 203 méter
Óbudai hőerőműkémény 203 méter
Százhalombatta, kémény 202 méter

(* a légügy adatai szerint 287 méter)
(** az Antenna Hungária adata szerint; a légügy adatbázisa szerint 202 méter)

TÚL A HATVANON

Budapest; SOTE 89 méter
Pécs; Magasház 84 méter
Budapest; Nyugdíjfolyósító 73 méter
Szolnok; Huszonnégy emeletes toronyház 72 méter
Gyöngyös; Toronyház 70 méter
Budapest; Újpalotai lakóház 68 méter
Budapest; Schönherz-kollégium 67 méter
Budapest; Europa Tower 64 méter
Budapest; Budapest Körszálló 64 méter
Miskolc; Toronyház 63 méter
Veszprém; Húszemeletes toronyház 62 méter
Budapest; Rendőrszékház 62 méter
Budapest; Duna Tower 62 méter
Budapest; Vízmű-székház 61 méter
Debrecen; Húszemeletes 60 méter

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.