Szokatlan tél Magyarországon

Északkelet-Magyarország közlekedésében fennakadásokat okoz a hideg és a hó. A miniszterelnök szerint a következő másfél hónapban szokatlan időjárásra kell felkészülni.

Sok helyen hóátfúvás, viharos erejű szél, megrongálódott vasúti felsővezeték-rendszer és váltóállítási probléma okoz gondot a vonatközlekedésben. A szokatlan hideg miatt már egy síntörés is történt Nyíregyháza és Császárszállás között.

Borsod megyében hétfő reggel száztizenegy buszjárat nem indult el a hideg miatt. Hétfő estére helyreállt a buszközlekedés, jelenleg 10-15 perces késéssel, de általában mindenhol elindultak az autóbuszok. Sátoraljaújhely felé Kisrozvágytól hótolóval közlekednek az autóbuszok. Kesznyétennél is elakadnak a buszok, de a nap folyamán a közútkezelő segítségével már egy-két járat bejutott a településre. Köröm térségében szintén nehéz közlekedni és a Miskolc melletti Újharangodra szintén nem jutott még be a menetrend szerinti járat.

Európában is tombol a tél: négy halálos áldozata van eddig Németországban a hideghullámnak. Hétfőre virradóra Bajorországban mérték a leghidegebbet, mínusz 33,8 fokot, Berlinben mínusz 20 fokot mutattak a hőmérők.

Több hajléktalan is áldozatául esett a szokatlanul erős hideghullámnak Csehországban. Észak-Morvaországban mínusz 25 Celsius-fokot is mértek, Prágában mínusz 15 fok körüli volt az éjjeli hőmérséklet.

A következő egy-másfél hónap időjárása a szokásosnál több kihívást fog jelenteni. Jelenleg minden településen biztosítani tudják az alapellátást a hóátfúvások ellenére, az elektromos-, illetve a gázellátásban pedig a fogyasztást közvetlenül veszélyeztető helyzet nem áll fenn - nyilatkozta a miniszterelnök.

A magyar gázrendszer kapacitásainak a határaihoz közeledik, ezért további jelentős gázmennyiség felszabadítására és kőolajjal való helyettesítésére van szükség - mondta Kóka János gazdasági miniszter.

A gazdasági tárca vezetője elmondta, szerdán Párizsban egy energiabiztonsági konferencián hívja fel a figyelmet a kelet-közép európai gázellátás egyoldalúságának tarthatatlanságára, kedden Brüsszelben pedig az energiaügyi biztostól kér segítséget ahhoz, hogy Magyarország politikai és költségvetési támogatást kaphasson az Európai Uniótól újabb gázvezetékek és gáztározó-kapacitások kiépítésére.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kérte, hogy az emberek figyeljenek a hajléktalanokra és egyedül élő, idős szomszédaikra, ismerőseikre.

Tucatnyinál is több út egy-egy hosszabb-rövidebb szakasza járhatatlanná vált a hófúvások miatt hétfő reggelre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A tűzoltók az átlagos kétszeresének megfelelő számban vonultak, elsősorban árokba csúszott járműveket mentenek, kidőlt fákat takarítanak el az utakról, illetve apróbb épületkárok, kéményledőlések elhárításán dolgoznak.

Szünetel a tanítás a dél-borsodi térség több településén, Borsodivánkán, Tiszabábolnán, Tiszadorogmán rendeltek el tanítási szünetet az általános iskolákban. Tiszadorogmán az óvodások is otthon maradtak.

Csaknem nyolcvan ház tetejét rongálta meg a viharos erejű szél hétfő reggelre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácskán.

Szatmár-Bereg megyében a viharos erejű szél hófúvásokat emel az úttesteken. Nem mindenütt sikerült eltávolítani a hóakadályokat, hiába dolgoztak a mínusz 15 fok alatti hidegben egész éjjel gépek.

(forrás: MTI)

Fázó utasok egy buszmegállóban
Fázó utasok egy buszmegállóban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.