Félig riport

Most arról szól a vita, hogy a BKV leszedette a Budapest Riport című kampánylap hirdetéseit a metróból és a BKV megállóiból. Az SZDSZ azt mondja, a városházáról nem utasították a BKV-t, a szólásszabadság nekik fontosabb, mint a BKV gazdasági érdeke. A főpolgármester utasítani persze nem fogja a céget, hogy tegyék vissza a hirdetést. Lemondott a Budapest Riport kiadója és főszerkesztője, Dombrádi Krisztián, mert mindeddig azt hitte, a lapja nem politikai, hanem üzleti vállalkozás. A vita egyik ága megint arrafelé kanyarodik, hogy ki kinek a rokona, üzlettársa.

Erről szól sajnos a kampány. A Szegeden ingyen terjesztett Déli Riport nevű "társasági magazin" például egyetlen "független" üzenetet közvetít olvasóihoz. Azt, hogy Botka László polgármester bruttó 15 millió forintot keres évente. Egyetlen cél ismerhető fel: irigységet, vele ellenszenvet kelteni a polgármester iránt. A Déli Riportról a következő számokra majd lefoszlik a Fidesztől független magazin álarca, mert az olyan ismert emberek, amilyen a legutóbbi számban Jáksó László, vagy a város és a térség stratégiai fejlesztési programját szakmai csapatával alakító Lengyel Imre professzor, majd jobban megnézik, milyen tartalmi környezethez adják a nevüket. (...) Nagyságrendileg Botka évi 15 millió bruttója valószínűleg stimmel. De azt már nem írják, hogy ez nettóban nagyjából a fele, továbbá a költségtérítésből a munkához szükséges költségeket fedeznek. S az sem derül ki, hogy nemcsak Botka keres bruttó 15 milliót, hanem a hasonló helyzetben lévő fideszes polgármester-országgyűlési képviselők - Kósa Lajos vagy Szita Károly - is.

A választási kampányban fölvethetők volnának komoly kérdések is. Például a jövedelmi arányok ügye: rendjén valónak tartjuk-e a politikai elit (legálisan keresett) bruttó 15 millióját akkor, amikor a választók többségének az éves bruttója a kétmilliót sem éri el? Lehet mondani, hogy az egyik ember a teljesítménye alapján enynyit ér, a másik meg a tizedrészét - de azt sugallni, hogy az MSZP-snél ez visszatetsző, a fideszes pedig megérdemli, aligha igazságos. Fölvethető, hogy a társadalom szempontjából nem volna-e produktívabb, ha polgármester nem lehetne képviselő. Elvégezhet-e ugyanaz a személy legalább két, teljes embert kívánó munkát? A jövedelmi koncentrációnál nem veszélyesebb-e a hatalom koncentrálódása? Nem hallottam, hogy a Fidesz e tekintetben akár a jövedelmi ollót kifogásolta volna, akár kezdeményezte volna, hogy Kósa Lajos válasszon: polgármester akar-e lenni vagy országgyűlési képviselő?

Érdekelne: helyesnek tartja-e a választók többsége, hogy a politikai tisztségviselők - vagy családtagjaik - egyben vállalkozók is legyenek? Lehet, hogy ez azt jelenti: aki sikeres a maga vállalkozásában, az sikeres tud lenni a közérdek képviseletében is. De sokak tapasztalatai szerint azt is jelenti, hogy az illető politikusként is a magáncége bevételére gondol. (...) Egyre több vállalkozó vállal politikai szerepet, és egyre több politikus indít vállalkozást. Ez a gondolatmenet messzire vinne, így csak annyit szögezzünk le: ha a sárazsadányi szőlőkre jár a sokmilliós állami támogatás, akkor a makói polgármester és felesége algyői virágkertészetét sem lehet kizárni belőle.

Tartok tőle, hogy a demagóg és leegyszerűsítő kampányban nem az ellenfelet járatják le, hanem a demokrácia intézményét. Mások amiatt aggódnak: durva lesz a kampány. Inkább attól félek, hogy buta és kártékony kampányba süllyedünk egyre mélyebben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.