"Menetből" műtött - gondatlan emberöléssel vádolnak egy luxemburgi sebészt

Hajmeresztő esetben hoz ítéletet február elején egy luxemburgi bíróság. Az 54 éves vádlott, Luxembourg egyik kórházának sebésze gondatlan emberölés vádjával állt az ítélőszék elé. A vádirat szerint az orvos elmarasztalható egy középkorú nő 2001. tavaszán bekövetkezett haláláért.

A sebész, aki 2001 márciusában rutin biopsziát (biopszia - az orvos szövetmintát vesz az élő szervezetből, hogy részletesen vizsgálhassák mikroszkóp alatt. A biopszia az egyetlen biztos módszere a rák megállapításának - a szerk.) hajtott végre a 38 éves nőn, a beavatkozás során döntött úgy, hogy eltávolítja a tumort a páciens májáról. Az operált beteg nem sokkal később embólia következtében elhunyt.

A bíróság megállapította, hogy a műtétet végző orvoscsoport felkészületlen volt, nem volt a bonyolult operációhoz szükséges tapasztalat birtokában. Szemtanúk állítása szerint a beteg vércsoportját csak a műtét során állapították meg, és több mint egy órába telt a súlyosan vérző hölgyhöz megfelelő vércsoportú vér behozatala a műtőbe.

A bíróság terhelő bizonyítékként hozta fel továbbá, hogy a beavatkozás kezdetekor csak az aneszteziológust helyettesítő segédorvos volt jelen, az altatóorvost csupán a komplikációk felléptekor hívták be.

Az ügyészség 3 hónap letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra, akinek ügyvédje azzal védekezett, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a sebész megszegte volna a kórházi előírásokat, illetve a műtőre vonatkozó szabályokat. Ítélethirdetés február második hetében várható.

Földes György (Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.