Jászladány: per, demonstrációval

Elfogultságot jelentett be tegnap a Szolnok Megyei Bíróságon az Egyenlő Bánásmód Hatóság és a megyei közigazgatási hivatal jogi képviselője a jászladányi önkormányzati iskola bérbeadásának jogszerűségét vizsgáló bíró ellen.

A tárgyalás napján, tegnap reggel nyolc órától csendes demonstrációt hirdetett a szolnoki Kossuth térre a Jászsági Roma Polgár Polgárjogi Szervezet, hogy így tiltakozzanak a jászladányi alapítványi iskolának a roma gyerekeket kirekesztő magatartása ellen. Transzparenseiken egyebek között ezek a feliratok szerepeltek: "A romák is tanulnának, ha hagynátok! Ne válasszátok szét a gyerekeket! Az iskola mindenkié!"

A tegnapi perben a bíróságnak arról kellett volna döntenie: megsértette-e az egyenlő bánásmód elvét a jászladányi önkormányzat azzal, hogy engedélyezte az önkormányzati iskola épületének kettéválasztását, s az egyik szárnyat bérbe adta a jászladányi alapítványi magániskolának. Ez ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal bírósághoz fordult, de keresetét elutasították. A közigazgatási hivatal fellebbezett, s a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla úgy határozott: új elsőfokú, érdemi eljárás lefolytatása szükséges az ügyben. Ennek tárgyalására került sor tegnap Szolnokon.

A felperes közigazgatási hivatalhoz úgynevezett perbeli beavatkozóként csatlakozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság is (EBH). A hatóságot a tárgyaláson képviselő Furmann Imre, az EBH elnökhelyettese tegnap Szolnokon bejelentette: huszonkét pontos bizonyítási indítványt terjesztettek a bíróság elé, amelyben kezdeményezték egyebek mellett oktatási és pszichológus szakértők bevonását. Ha valakinek levágják a lábát, az azonnal látható, ha valakinek beletaposnak a lelkébe, azt kívülről talán észre sem venni, noha ugyanúgy sérül az emberi élet - indokolta, miért tartja szükségesnek szakértők bevonását.

A jászladányi önkormányzatot a tárgyaláson Dankó István polgármester, valamint az ő, ezúttal ügyvédként eljáró felesége, Dankó Istvánné dr. Makai Gabriella képviselte. Az utóbbi kifejtette: álláspontjuk szerint nem szakmai és nem politikai, hanem pusztán vagyoni kérdésről - az iskolaépület bérbeadásáról -, van szó, amelynek eldöntése az önkormányzat hatásköre.

Az ügyet tárgyaló bíró elutasította az Egyenlő Bánásmód Hatóság indítványát a szakértők bevonására. Furmann Imre ekkor közölte: elfogultsági indítvánnyal él az ügyet tárgyaló bíróval szemben, két okból is. Egyrészt azért mert, mint kiderült, a mostani ügyet tárgyaló bíró volt az, aki korábban tárgyalás kitűzése nélkül elutasította a közigazgatási hivatal beadványát az iskola jogsértő bérbeadásáról. Arra hivatkozott, hogy korábban ugyanebben az ügyben már egy jogerős elutasító bírósági döntés született. Másrészt Furmann Imre szavai szerint nem lehet érdemi tárgyalást lefolytatni és szakmailag alátámasztott ítéletet hozni, ha nem vonnak be külső szakértőt, hanem csak a per eddigi szereplői ismételgetik korábbi álláspontjukat. Az elfogultsági indítványhoz csatlakozott a megyei közigazgatási hivatal jogi képviselője is. A per tárgyalását elnapolták addig, amíg a bíró elleni elfogultsági indítványról nem döntenek.

Békés demonstráció a szolnoki Kossuth téren
Békés demonstráció a szolnoki Kossuth téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.