Göncz Kinga: kevesebb szegény él Magyarországon, mint két éve

Az elmúlt két évben csökkent a szegények száma Magyarországon, mérséklődtek a jövedelemkülönbségek az egyik közvélemény-kutató cég legfrissebb vizsgálata szerint - mondta Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter csütörtökön, kecskeméti sajtótájékoztatóján.

"A TÁRKI legfrissebb vizsgálata szerint, az elmúlt két évben mérséklődtek a jövedelemkülönbségek, csökkent a szegények száma, amiben az alacsonyabb jövedelmű családok munkajövedelmének gyorsabb növekedése mellett szerepet játszott a korábbinál igazságosabb családtámogatási rendszer is" - közölte a miniszter.

A tárcavezető szerint, a vizsgálatot támasztja alá a Központi Statisztikai Hivatal múlt évben elvégzett jövedelem felvétele is, mely szerint a lakosság legmagasabb jövedelmű tizedének átlagjövedelme a legalacsonyabbakénak 7,5-szerese volt, annyi, mint 1995-ben.

Elmondta, hogy ez a jövedelemkülönbség a két réteg között 2002-re megközelítette a kilencszeres különbséget.

A miniszter ismertette, hogy 2002-2006. között, ha a szükségesnél kisebb mértékben is, de mérséklődött a gyerekszegénység, az 1998-2002. közötti időszakhoz képest.

Göncz Kinga, a kormány Elszámolás 2006 címmel rendezett tájékoztató sorozata keretében ismertette a szociálpolitika elmúlt négy évben elért eredményeit és a legfrissebb rendelkezéseit.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy amíg 1998-2002. között a családi adókedvezmény vált a gyerekek támogatásának fő eszközévé, ami elsősorban a jobb módú, több gyermekes családok támogatását növelte, a jelenlegi rendszerben ismét a családi pótlék lett a gyerekek támogatásának fő eszköze.

"Ez a támogatási rendszer elsősorban az átlagos és átlag alatti jövedelmű családok támogatását növeli" - tette hozzá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.