Öngyilkos merénylő robbantott Tel-Avivban

Öngyilkos merényletet követtek el csütörtökön Tel-Avivban, a régi buszpályaudvar közelében lévő bevásárlóközpont gyorséttermében, s a robbantásnak legalább tizenöt sebesültje van - közölte az izraeli rendőrség. Elkövetőként az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet jelentkezett.

A merénylet eddig egyetlen halottja maga az öngyilkos merénylő volt. Egy szemtanú az izraeli közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a feltételezett kamikáze éppen mellette állt, amikor egy rendőr bement az étterembe. A férfi kimenekült, a rendőr üldözni kezdte, és öt perccel később már csak a robbanás hallatszott. A rádió jelentése szerint a merénylő súlyos csomagot vitt a hátán.

Az izraeli Vörös Dávid-csillag (a helyi vöröskereszt) szervezetének közlése szerint a sebesültek közül többnek súlyos az állapota. Az akciót az Iszlám Dzsihád nevében vállalta egy ismeretlen telefonáló. Ez volt a hatodik öngyilkos robbantás Izraelben azóta, hogy tavaly februárban izraeli-palesztin tűzszünet lépett érvénybe.

Nabíl Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság szóvivője elítélte a merényletet, emlékeztetve arra, hogy a palesztin vezetés ellenzi mind az izraeli, mind a palesztin civilek elleni akciókat. David Baker izraeli kormányszóvivő viszont kijelentette: a tel-avivi robbantás újabb bizonyítéka annak, hogy a Palesztin Hatóság továbbra sem hajlandó lépéseket tenni az Izrael ellen irányuló terror megelőzésére.

A tel-avivi régi buszpályaudvar ellen legutóbb 2003 januárjában követtek el súlyos robbantásos merényletet. Akkor 23-an meghaltak és körülbelül 120-an megsebesültek egy kettős kamikazeakcióban.

(Forrás: CNN/MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.