Átadták az első nemzeti vízumokat Kolozsvárott

A Kárpát-medencében az elsők között vehette át négy romániai magyar anemzeti vízumot csütörtökön, ünnepélyes keretek között a kolozsvárimagyar főkonzulátuson.

Az iratot a magyar és a román sajtó képviselőinek jelenlétében Cseh Áron kolozsvári magyar főkonzul adta át az érintetteknek, akik családi kapcsolataik ápolása és tanulmányok folytatása céljából kérvényezték a nemzeti vízumot.

A főkonzul az MTI-nek elmondta: a jogszabályban megállapított, a kérvények elbírálására vonatkozó határidő 15 nap, ennek ellenére az első négy kérelmező számára sikerült 7-10 nap alatt elbírálni a nemzeti vízum igénylésére benyújtott iratokat. Cseh Áron közölte: a négy iraton kívül még 14 kérelem elbírálása van folyamatban, és naponta 30-35 személy érdeklődik a vízum kibocsátási feltételeiről.

A főkonzul becslése szerint júniusig várhatóan több százan váltják majd ki ezt a dokumentumot, de számuk könnyen elérheti az ezret is. A telefonon tájékozódók között volt román nevű romániai állampolgár is.

A nemzeti vízum egyik birtokosa az MTI-nek elmondta: azért igényelte az iratot, mert családjának több tagja is magyar állampolgár. Az öt évig érvényes nemzeti vízummal könnyebben tarthatja velük a kapcsolatot, mivel nem kell minden évben megújítania a vízumigénylést, és az eddiginél hosszabb ideig tartózkodhat folyamatosan Magyarországon.

A vízumot megszerző személyeknek a dokumentum átvételétől számított három hónapon belül kell jelentkezniük a magyarországi bevándorlási hivatalnál, ahol tartózkodási engedélyt kapnak.

Románia, Horvátország, Szerbia és Montenegró, valamint Ukrajna állampolgárai 2006. január 1-tól díjmentesen kérelmezhetik a nemzeti vízumot. Az új speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé mindazok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti önazonosság megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, illetve családi kapcsolataik ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni. A kérelmezőknek továbbra is meg kell felelniük az általános vízumkiadási feltételeknek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.