Anyakönyvi kivonat

Értem én a politikusi örömöt, hisz mindenki lelkesülten fogadja egy-egy újabb gyermek érkezését. Hát még milyen nagy öröm az, amikor a KSH jelentésében azt olvashatjuk: 2005 első tíz hónapjában 2800-zal több gyermek született, mint az előző év hasonló időszakában. Lelkesedésünk már-már az egekbe száll, ha azt is megtudjuk a jelentést értelmező kormánypárti nyilatkozatból: 1981 óta folyamatosan csökkent a hazai születések száma, ugyanakkor 2004 első felétől ez a csökkenés megtört, majd később megfordult. A magyarázat is adott: a korábbinál nagyobb biztonságban érzik magukat a családok, tehát létszámban is mernek gyarapodni.

Kormánypárti politikusok számára a helyzet egyértelmű: miután az ivarérett magyar fiatalok kiheverték az Orbán-kormány gyermekvállalási kedvet lankasztó intézkedéseit, erőt gyűjtöttek, informálódtak, majd megtapasztalva a szocialista kormányzat családbarát intézkedéseit, osztottak, szoroztak és egymásnak estek. Szerették egymást reggeltől estig, hétfőtől hétfőig. Pártállásra való tekintet nélkül elmerültek az örömben, aminek meg is lett az eredménye, 2800-zal több gyerek született. Hogy pontosan mennyi a 2005-ös többlet, azt két-három hónap múltán megtudjuk.

Felteszem, kevesen hisznek az ilyen leegyszerűsítésnek. Hogy kizárólag a jelenlegi kormányzat családokat támogató intézkedéseinek köszönhető a növekedés. Szerepe lehet, de kizárólag ezzel magyarázni a növekményt - csupán politikusi szintű helyzetértékelés. Mélyebb elemzés adhatna valós magyarázatot - mondjuk, kellene egy adatsor az anyaság előtt álló nők létszámáról. Valószínűleg a fellendülés hátterében demográfiai okok állnak.

Érdemes egyébként megnézni a statisztikai hivatali jelentés másik felét is. Ugyanezen időszak alatt az egy évvel korábbihoz képest 2400-zal többen hunytak el. Vélhetően nem az emelkedő születésszámok okozta heveny érzelemkitörés miatt. Egy népesebb korosztály tagjai érkeztek útjuk végére. A két szám - születés, halálozás - összevetése pedig azt mutatja, hogy a tavalyi év első tíz hónapjában újabb harmincezerrel csökkent a népesség. Így megy ez már jó ideje. 1980-ban még 3318 volt a többlet, 1990-ben a fogyás már húszezer volt. A negatív csúcs a 2003-as év, amikor az éves népességcsökkenés meghaladta a 41 ezret.

Miközben az összlétszám csökken, egyre több időset egyre kevesebb aktív tart el - és erről nem az idősek tehetnek, hanem a gyerekeik. Hogy mi vár ránk, nem tudjuk, de a mintát megkapjuk. A japán társadalom összeomlását ma már tényként kezelik. A nyugati országok nyugdíjrendszerei a tönk szélére jutottak. Nálunk még állítólag elkerülhetjük a krízist, de ehhez alapvető változás kell.

Tudjuk, a politikusok saját érdekük szerint értelmezik a statisztikákat. Ugyanaz az adat az egyik oldalon fejlődés, előremutató változás, a másik oldalon a vég kezdete, a pusztulás bizonyítéka. Igazságnak beállított cinikus játék folyik a számokkal gazdaságban, népességmozgásban, kultúrában, mindenütt. A választásokhoz közeledve egyre több lesz az adatblama.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.