Kutyák

Nem tud az ember szabadulni a gondolattól, hogy Kövér László csupán szerénykedett, amikor arról beszélt, hogy a Fidesznek már van egy titkos kampányprogramja. Merthogy mi van, ha Orbánéknak nem is egy, hanem mindjárt két titkos tervük is lenne a következő hónapokra? És amit igazán rejtve akarnak tartani a közvélemény előtt, az valójában a második - amiről eddig beszélni sem voltak hajlandók. Vagy ha igen: ez a tagadásban merült ki.

Márpedig ez a változat a szaporodó egyedszámú kutyafalka miatt tetszik mind hihetőbbnek. Pár napja még csak a Vizsláról volt szó, azóta ennek már akadt két társa - és a hírek szerint hamarosan nem marad olyan erős kormánypárti bázisú megye, ahol ne csaholnának naphosszat a hasonszőrű ebek. A szóban forgó revolverlapokat láthatóan a levadászás szenvedélye gründolta. Tegnap Gyurcsány és Kóka, ma Demszky, a szegedi Botka és a kecskeméti Szécsi, holnap pedig mások is sorra kerülhetnek majd, akiknek személye szálka a politikai túloldal szemében. E kiadványok egyébként sokban emlékeztetnek a legutóbbi választások két fordulója között zsákszámra terjesztett politikai horrorirodalom gáz- és tandíjemelésekről, nyugdíjelvonásról regélő gyöngyszemeire.

Több minden arra utal egyébként, hogy az akkori történésekből tanultak az egykori szereplők. Ezúttal például az egész akció sokkal profibb, az improvizációnak semmi nyoma, végiggondolt a szerkesztői stratégia. Azért, persze az "alapfilozófia" nem változott: inszinuálj bátran - valami majd csak megragad. Mármint a kevésbé tájékozott, bizonytalan szavazóknak számító célközönségnél.

Kétségtelen az is, hogy tanulékony emberek dirigálnak e kutyafalkának. Tanultak a Vizsla-botrányból is; az újabb kiadványok korrektúráit például már nem Rogán Antal faxáról postázták. Most olyan komoly üzletemberek és vállalkozások viszik el a balhét, mint Töröcskei István, vagy a hírTV és a Magyar Nemzet kiadói köre. Az említetteknek nyilván bárki becsszóra elhiszi Magyarországon, hogy a nevét se hallották még a Fidesznek vagy Orbán Viktornak. Huncut, aki rosszra gondol...

Valójában nem is az a baj, hogy adott esetben gyengeelméjűnek nézik a közvéleményt. Hiszen az illetők nem igazán törődnek még a látszattal sem: tudják, hogy mi tudjuk, de ez alig érdekli őket.

De miből is csahol a kutyafalka? Netán a Fidesz ilyen technikával akar kibújni a hivatalos kampánypénzek elszámolási kötelezettsége alól? Így akarnák "kiszervezni" Orbánék a pénzeiket a hivatalos Fidesz-hadjáratból? Avagy politikai célú pénzmosási akcióval állnánk szemben? E verziók a körülményeket figyelembe véve nem tűnnek a valóságtól elrugaszkodott fantazmagóriának. A kutyák számának gyarapodásával inkább csak erősödik az a benyomás, hogy a Fidesznek gyakorlatilag két kampánya, két büdzséje lesz a következő választásokra. És egyik titkosabb, mint a másik.

Lesz majd ugyanis a jelek szerint egy, e pillanatban még igencsak kenetteljesen csordogáló Orbán-féle szagos mise. És van (lesz) egy másik kampány is persze, ahol elvadult kutyafalkák vetik magukat a valakik által valahol összeállított listán szereplőkre. Lehet ezt vajon Töröcskei-listának nevezni? Elhiszi ezt valaki széles e hazában? E két kampány persze egyszer csak összeérhet majd, mint ahogy 2002-ben is összeért - főleg, ha nem úgy alakulnának a dolgok, ahogy Orbán most ezt elképzeli.

Sólyom László ma hirdeti ki a következő országgyűlési választások időpontját, és nyilván szól arról is, mit tesz majd egy mocskos kampány elkerüléséért. Szavaiba egyelőre még csak néhány kóbor eb vakkant bele.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.