Darwin védelmében szólalt fel a Vatikán

Az "intelligens tervezés" nem takar tudományos felfogást, ezért az evolúció elméletével párhuzamos iskolai oktatása csak zavart kelt a tanulók fejében - írta a Vatikán napilapja.

Az Osservatore Romano cikke arra a témára reagált, amely hónapok óta okoz heves belpolitikai vitákat az Egyesült Államokban, rendre elfoglalva a nagy napilapok címoldalait. Az "intelligens tervezés" szószólói vitatják Charles Darwin angol tudósnak a fajok eredetéről és a törzsfejlődésről a XIX. században lefektetett - s időközben világszerte elismert - elveit. Azt hirdetik, hogy a természet és a világegyetem túlságosan összetett és bonyolult, semhogy magasabb rendű intelligencia nélkül jöhetett volna létre. Ezért az evolúciós tanok mellett szükség van arra, hogy az ifjúság alternatív magyarázatot is kapjon a világ teremtésére, a földi élet kialakulására.

A nagy víz túlsó partján főként az utóbbi években erősödött a Darwin előtti nézeteket vallók hangja. Igaz, ma már nem a God's design (Isten alkotása), hanem az intelligent design (intelligens tervezés) jelszót írják zászlajukra. Számos szövetségi államban bírósági úton sikerült elérniük, hogy az iskolákban a darwini tanok mellett - vagy helyett - az intelligens tervezés szerepeljen a tanrendben.

Az amerikai "teremtéshívők" álláspontját bírálva az Osservatore Romano cikkírója, Fiorenzo Facchini leszögezi: érveik nem tudományosak, hanem ideológiaiak, mozgalmuknak köszönhetően pedig a vita visszajutott az 1800-as évek "dogmatikus" stádiumába. "Az intelligens tervezés nem tartozik a tudomány kategóriájába, az az ürügy pedig, hogy tudományos elméletként oktassák Darwin tanaival párhuzamosan, indokolatlan. Csak arra jó, hogy zűrzavart okozzon a tudományos, a filozófiai és a vallási felfogás között" - írta Facchini, a bolognai egyetem evolúciós biológiát oktató professzora a Vatikán lapjában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.