További tárgyal az EP az uniós keretköltségvetésről

Megszavazta szerdai strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely szerint a képviselőtestület még további tárgyalásokat lát szükségesnek a 2007-2013 közötti uniós költségvetésről.

Az 541 igen, 56 nem, 76 tartózkodás arányban elfogadott állásfoglalás szerint az EP „jelenlegi formájában elutasítja az Európai Tanács közös álláspontját”. A parlament szerint az EU-tagországok állam- és kormányfői által decemberben elfogadott költségvetés nem garantálja, hogy az EU fokozni tudja kohézióját, szolidaritását, biztonságát, versenyképességét és jólétét a jövőben. Előzőleg Wolfgang Schüssel osztrák kancellár arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a soros elnökséget adó Auszrtia összesen még 1-4 milliárd eurós növelésre lát lehetőséget a hét év alatt 862,3  milliárd eurónyi kiadással számoló kormányfői tervhez képest.

A költségvetés akkor léphet életbe, ha arról a tagországokat képviselő tanács az EP-vel és az Európai Bizottsággal is megegyezett. A csütörtöki voksolás eredménye nem meglepetés, az EP már korábban jelezte, hogy a tanácsban jóváhagyott formájában nem fogadja el a kormányfői megállapodást. A parlament ugyanakkor ezúttal tartózkodott attól, hogy számokban fejezze ki elképzeléseit. Az EP eredeti saját költségvetési terve százmilliárd eurós nagyságrendben tér el a tagországok elképzeléseitől. A parlamentnek az állásfoglalás szerint „eltökélt szándéka, hogy kitart tárgyalási mandátuma mennyiségi, strukturális és minőségi elemei mellett, és előmozdítja a bel- és külpolitikák európai dimenzióját.

Fazakas Szabolcs (MSZP), a költségvetési ellenőrző EP-bizottság elnöke a szavazás után úgy nyilatkozott, hogy "az Európai Parlament konstruktívan kívánja alakítani a tagországok megállapodását". "Ez biztosítja a Magyarország számára decemberben elért eredményeket, és újabb lendületet ad Európa közös fejlődésének" - vélte.

Az EP magyar néppárti delegációja (Fidesz-MPSZ) közleményt adott ki, amely szerint "kellő politikai akarat van a decemberben, a tanács által elfogadott 2007-2013-as költségvetés kiegészítésére, javítására. Egész Európa érdekeit szolgálja, ha rugalmasabb felhasználású hétéves keretköltségvetést fogadunk el, amely garantálja a pénzek teljes körű felhasználhatóságát."

Az osztrák elnökségi program plenáris vitájában felszólalva több magyar képviselő szintén utalást tett a költségvetés javítására.  Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) szerint szükséges, hogy "az EP és az osztrák elnökség számszerűen is javítson a hétéves keretköltségvetésen, de rögtön utána könnyítsék meg az elérhető pénzek felhasználását", felszámolva az olyan akadályokat, amelyek akár időben, akár mesterséges túlkorlátozással megnehezítik az amúgy is nehéz felhasználást.

Tabajdi Csaba (MSZP) hangsúlyozta, hogy márciusig mindenképpen tető alá kell hozni a 2007-2013-as költségvetésről szóló intézményközi megállapodást. A 10 új tagállam, így Magyarország számára ez kulcskérdés, a késlekedés nem megengedhető - vélte. Ha nincs költségvetési megállapodás, az új tagállamok támogatásuk kétharmadát veszíthetik el, a késlekedés pedig azt eredményezheti, hogy nem tudnak megfelelően felkészülni a strukturális és kohéziós nagy projektekre. Tabajdi hangsúlyozta, hogy a tanács decemberi megállapodása jó tárgyalási alap, az új tagállamok számára kedvező döntéseket - mint a felhasználási szabályok könnyítése - mindenképpen meg kell őrizni.

Surján László (Fidesz-MPSZ) már az állásfoglalás bizottsági elfogadását követően egyebek között azt hangoztatta, a parlament üdvözli, hogy a tanácsnak végre van véleménye, de nem fogadja el.  "Ez egy beszűkült, kis Európa, amely elsősorban arra figyel, hogy minél olcsóbb legyen. A parlament azt szeretné, hogy Európa minél hatékonyabb legyen, amihez pénz kell" - mondta, leszögezve, hogy a pénzt nem a polgároktól kívánja elvenni a képviselő-testület. Az EP és a többi uniós intézmény között jövő héten kezdődnek az egyeztetések a költségvetésről.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.