Norvég ötlet a vetőmag világbankra

Norvégia abszolút biztonságos helyre akarja elraktározni a Földön használt összes vetőmagváltozat mintáját, hogy egy nukleáris háború, vagy egy nagy természeti  katasztrófa után legyen miből újrakezdeni az élelmiszer-termelést.

A norvég kormány tervei szerint jövőre már meg is kezdik az építkezést az Északi-sarktól 966 kilométerre, a Svalbard szigetcsoport egyik tagján. A bunkert egy homokhegybe vágják. Az  örök fagy birodalmában a raktárban állandóan fagypont alatt lesz a hőmérséklet, és a vetőmagokat méteres vastagságú betonfal, légzsilipek, és robbanásálló biztonsági ajtók védik majd.

A vetőmagok összegyűjtését a "Globális Vetemény Sokféleség Alapítvány" (Global Crop Diversity Trust) szervezi. Az alapítvány munkatársa, Geoff Hawtin a BBC brit közszolgálati televíziós és rádiótársaságnak elmondta: a világ vetőmaggyűjteményeiben sokfelé tárolt vetőmagokból tennének el.

A világon jelenleg kb. 1400 vetőmagbank létezik, de ezek egy része politikailag instabil vagy természeti katasztrófáktól veszélyeztetett országokban található. Ezért számítógépes kifejezéssel élve "biztonsági mentést" készítenének az ott őrzött magokról, hogy a Spitzbergákon is legyen kópia minden génmintából.  

A tárolt magok típusát és mennyiségét a létesítményt igénybe vevő országok határozzák majd meg - mondta Hawtin, akit a BBC honlapján idézett.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.