Madárinfluenza-gyanú Észak-Irakban

Gyaníthatóan madárinfluenzában halt meg egy 14 éves lány az észak-iraki Szuleimáníja városban. A holttestből vett mintát szerdán egy jordániai laboratóriumba küldték, hogy megvizsgálják: az emberre is veszélyes H5N1 vírus végzett-e vele.

A lány, aki a török határtól száz, az iránitól húsz kilométerre fekvő Ránija városban lakott, több mint két héttel ezelőtt betegedett meg. Kedden szállították be az egyik szuleimáníjai kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni - közölte a kurdok lakta országrész egészségügyi minisztere, aki szerint a vizsgálati eredmény a jövő hétre várható. A lány családjának többi tagja egészséges. A család nem foglalkozik baromfitartással - tette hozzá a miniszter.

Az országos egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette a jelentést, a központi kormány egyik egészségügyi tisztségviselője pedig közölte, hogy szakértői csoportot küldtek az észak-iraki helységbe az eset kivizsgálására. A 14 éves lány esetén kívül más madárinfluenza-gyanús megbetegedésről eddig nem tudnak az országban - mondta Abdul Dzsalil Haszan, annak a kormánybizottságnak a vezetője, amelyet a szomszédos Törökországban előforduló megbetegedések, halálesetek nyomán hoztak létre.

A kurd tartományi kormány egyik tisztségviselője elmondta, hogy a török-szíriai-iraki hármas határtól néhány kilométerre fekvő Zahó városban korábban elővigyázatból az összes baromfit levágták.

Kína 10 millió dollárt ajánlott a védekezésre

Kína 10 millió dollárt ajánl fel a  madárinfluenza elleni nemzetközi védekezésre - közölte Ven Csia-pao  (Wen Jiabao) kormányfő Pekingben szerdán, a Világbank, az Európai  Bizottság és a kínai kormány szervezte nemzetközi adományozó  konferencia második napján.

A kínai kormányfő szerint a madárinfluenza elterjedésének megakadályozását célzó alap létrehozásával hatékonyabban lehet fellépni az újabb gócok ellen, mindenekelőtt a fejlődő országokban. Mint mondta, Kína elsősorban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége  (ASEAN) tagországainak kíván segítséget nyújtani.

"Nincs vesztegetni való idő. Bizonyosodjunk meg róla, hogy készen állunk"- hangsúlyozta Kofi Annan ENSZ-főtitkár videoüzenetében. - "Hogy valóban készek legyünk, hatalmas  erőfeszítésekre van szükség" - tette hozzá.

Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke szintén videoüzenetben  fordult a résztvevő mintegy száz ország és nemzetközi szervezet képviselőihez. Wolfowitz közölte: a Világbank 500 millió dollárt ajánl fel kölcsön formájában. Az Európai Unió kedden 120 millió  dollárt ajánlott fel.

A Világbank és az ENSZ becslései szerint 1,2-1,5 milliárd  dollárra van szükség a világméretű madárinfluenza-járvány  megakadályozásához a következő három év alatt.
A konferencián várhatóan szerdán teszik meg  kötelezettségvállalásaikat az adományozó országok. "A pénz nem az egyetlen válasz, de nélküle semmit sem tehetünk"  - hangsúlyozta Dzsong Vuk Ri, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.  A H5N1 vírus 2003-ban jelent meg Ázsiában és Európára is  átterjedt. Január közepéig a madárinfluenza Ázsiában és Törökországban mintegy 80 emberéletet követelt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.