Vizsgálat és önvizsgálat

Az egészségügyi miniszter tegnap a legnagyobb tisztelet és elismerés hangján szólt a négyéves Rebeka élete megmentése érdekében két májátültetést is végrehajtó orvos csoport munkájáról. Rácz Jenő egyben - szintén mintegy közvetett erkölcsi támogatást is kínálva - bejelentette, hogy engedélyezte egy kislánynak a sürgősségi májtranszplantációs listára való felvételét.

A miniszter társaságában a sajtó elé álló Járay Jenő profeszszor pedig közölte, hogy bár a nemzetközi szervkeresés még nem indult meg, de a gyerek édesanyjánál már megkezdték a vizsgálatokat, alkalmas lehet-e donornak.

E bejelentésekkel tehát egyértelműen azt fejezték ki a legilletékesebbek, hogy bár az első élődonoros magyar szervátültetés nem járt eredménnyel, sikertelennek semmiképpen sem tekinthető.

Olyannyira nem, hogy a tárca felajánlásokat tett: az élő donoros májátültetés programját gép-műszerbeszerzéssel és a finanszírozás bővítésével támogatják. A miniszter elmondta, hogy egy 10 milliárd forintos pályázat tendereit bontották fel éppen tegnap. Ennek forrásaiból a transzplantációknál is használatos altató- és lélegeztető gépeket, monitorokat szerezhetnek be. Járay professzor ehhez hozzátette: a transzplantációra várók számát nem képes sehol sem követni a donorok, az átültethető szervek száma, ezért nincs is más valóságos lehetőség, mint az élő donoros program. Ide tartozik, hogy a világ számos jelentős egészségügyi kulturával rendelkező országában nagy mértékben veszik igénybe az élő donorok segítségét.

A miniszternek az operáló csapat melletti látványos kiállását a közvélemény megnyugtatásán kívül az is indokolhatta, hogy az orvosi szakma nem egységes sem a Magyarországon úttörő műtét szükséges voltának megítélésében, sem a transzplantáció rendszerének hatékonyságát illetően.

A betegszervezetek, az orvosok, a koordinátorok a helyzet rendezését sürgetik. Az ugyanis, hogy például tavaly huszonkét, egyébként beültetésre tökéletesen alkalmas szívet temettek el, mert nem találtak a megadott időn belül fogadásra alkalmas beteget, orvos csapatot sokak szerint érzékelteti a helyzet nehézségeit. Dr. Szenohradszky Pál, a Magyar Transzplantációs Társaság vezetője elsősorban a kórházakat aktivizálná, valamint a várólistára kerülés rendszerét vizsgálná át alaposabban. - Évente 314 vesebeültetést végzünk, minden szervet felhasználunk, de még így is ennek duplája kellene - mondta lapunknak.

Donorból kioperált szívet ültettek be kedd hajnalban a városmajori klinikán
Donorból kioperált szívet ültettek be kedd hajnalban a városmajori klinikán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.