Babakötvény: kiegészítés helyett utalvány

A babakötvény összegének megfejelése helyett azonnal felhasználható, alanyi jogon járó utalványok szétosztását forszírozza több kerületi vezető.

Mint hírül adtuk, a főváros 20 ezer forinttal kiegészítené a januártól járó 40 ezer forintos állami babakötvényt - rászorultsági alapon -, ha a kerületek is beadnák a maguk 20-20 ezer forintját. Demszky Gábor összetrombitálta a polgármestereket - tizenhét helyi vezető tette tiszteletét nála a huszonháromból -, és elővezette elképzelését, amelynek fogadtatása azonban enyhén szólva is vegyes volt. A találkozón volt, aki elhibázottnak, mi több, kampányszagúnak nevezte a főpolgármester javaslatát (Derce Tamás, független, Újpest), és voltak, akik úgy találták, a szándék szép ugyan, de a támogatásra van alkalmasabb módszer. Ilyen Bollók Istvánné polgármester (MSZP, Budafok-Tétény) és Rozgonyi Zoltán alpolgármester (Fidesz, Zugló), akik szerint célravezetőbb volna az azonnali támogatás utalvány formájában.

Az ötletet Bollókné dobta be. Mint lapunknak elmondta, egyetért a családok támogatásával, de nem rászorultsági alapon, másrészt nem 18 év elteltével. Ki tudja ugyanis - tette fel a költői kérdést -, hogy aki most rászoruló, az 18 év múlva is az lesz-e, és fordítva. A XXII. kerület polgármestere tehát azonnal adna mindenkinek, méghozzá nem pénzt, hanem utalványt. Ezt az utalványt csak a babáknak szánt cikkeket árusító üzletekben lehetne levásárolni, amelyek a lehető legnagyobb kedvezményt ajánlanák az önkormányzat által kiírandó pályázaton. Akár a 30-40 százalékos árelőnyt is el lehetne érni - mondta Bollók Istvánné, aki az első gyerek születésekor 30 ezer, a másodikénál 35, a harmadikénál pedig 40 ezer forintot érő bonokat képzelt el. Budafok-Tétényben egyébként tavaly 478 gyerek született, Bollókné 20 millió forintot gondolt elkülöníteni a jövő január elseje után születők családjainak.

Zugló alpolgármestere Bollókné javaslatából kiindulva szintén előterjesztést készít a helyi testületnek. Rozgonyi Zoltán - aki úgy látja, hogy a babakötvény összege 18 év múlva nem fog túl sokat érni - ugyancsak azt vallja, az segít igazán, aki azonnal segít. Az alpolgármester babánként 20 ezer forinttal számol, így a támogatás - tekintve, hogy a XIV. kerületben nagyjából 800 újszülöttre számíthatnak - hozzávetőleg 16 millió forinttal terhelné meg a kerületi büdzsét. Rozgonyi az utalvány beváltására vállalkozó kereskedéseknek közbeszerzési pályázatot írna ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.