A madárinfluenza elleni védekezésre gyűjt a pekingi adományozói konferencia

Megnyílt kedden Pekingben az a nemzetközi konferencia, amelyen a madárinfluenza elleni védekezéshez gyűjtenek adományokat. A Roche svájci gyógyszergyártó holding máris felajánlotta, hogy újabb kétmillió adag Tamiflu gyógyszert adományoz az Egészségügyi  Világszervezetnek (WHO-nak).

A kínai kormány, az Európai Bizottság és a Világbank által közösen szervezett értekezleten mintegy száz ország és nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt.

A Világbank számításai szerint a betegség egy világméretű járványának megakadályozásához - ahhoz, hogy az érintett országok kiépítsék a madárinfluenza gyors felismerésének rendszerét, és hogy biztosítsák a védekezést az emberről emberre terjedő vírustörzs megjelenésének esetére -, 1,2-1,4 milliárd dollárra van szükség. A Világbank 500 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá a múlt héten erre a célra, az Európai Unió pedig 100 millió dolláros segélyre tett ígéretet.

A konferencián összegyűlő pénzt a madárinfluenza-gócok felszámolásával küzdő fejlődő országok egészségügyi és állategészségügyi szolgálatainak támogatására és a figyelőprogramok fejlesztésére kívánják fordítani.

"Sok érintett ország és a nemzetközi szervezetek pénzhiánnyal küszködnek, ami nagymértékben gátolja a megelőzést és az ellenőrzést" - mondta Csiao Csung-huaj (Qiao Zhonghuai) kínai külügyminiszter-helyettes a kétnapos értekezlet megnyitóján, amelyen  számos országot egészségügy-minisztere képvisel.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ragályos betegségekkel foglalkozó főigazgató-helyettese jelentette be az értekezleten, hogy a Roche svájci gyógyszergyártó holding a világszervezet kérésére újabb kétmillió madárinfluenzás beteg kezelésére elegendő Tamiflu gyógyszert adományoz a WHO-nak. A cég korábban már adományozott 3 millió beteg kezelésére elég Tamiflut.

A Roche tisztségviselői elmondták, hogy a társaság tavaly 55 millió beteg kezelésére elég tablettát gyártott, az idén várhatóan 150 millióra elegendőt fog, jövőre pedig ennek a dupláját.

Kedden a küldöttségek szakértői tanulmányozhatják a Világbank által kidolgozott számításokat, amelyek szerint egy esetleges világjárvány 800 milliárd dolláros kárt okozna. A H5N1 vírusnak, amely 2003-ban jelent meg Délkelet-Ázsiában, majd Európára is átterjedt, január közepéig 80 halálos áldozata volt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.