Négy Arany Glóbusz-díjat nyert a Brokeback Mountain

A meleg cowboyok tragikus románcáról szóló Brokeback Mountain című filmet négy Arany Glóbusszal díjazta hétfőn a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a Los Angeles-i Beverly Hilton báltermében hétfő este megtartott 63. díjkiosztó gálán. A nyughatatlan (Walk The Line) című, Johnny Cashről szóló filmbiográfia három Arany Glóbuszt nyert.

Az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett díjat a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének a tagjai ítélik oda szavazással.

Az amerikai-tajvani Ang Lee filmje, a Brokeback Mountain a drámai kategória legjobb filmjének járó Arany Glóbuszon kívül a rendezésért, a forgatókönyvért, valamint a legjobb eredeti filmdalért (A Love That Will Never Grow Old) is megkapta a földgolyót mintázó, filmszalaggal körülölelt arany gömböt.     

A Golden Globe nyertesei a tapasztalatok szerint jó eséllyel nézhetnek két hónappal később az Oscar-díj elébe is. (Ang Lee Tigris és Sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon) című filmjével már büszkélkedhet egy Oscar-díjjal.) A másságát eltitkoló két cowboyfiú (Velencében fődíjat nyert) több évtizedet átívelő története olyan filmeket utasított maga mögé, mint Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) című krimi, az egyesült államokbeli kommunistaüldözés időszakáról szóló Jó éjt és sok szerencsét (Good  Night, and Good Luck) című, George Clooney rendezte alkotás, az Erőszakos múlt (A History of Violence) című gengszterfilm és Woody Allen Meccslabda (Match Point) című filmje.  

A nyughatatlan című, Johnny Cashről szóló filmbiográfia három Arany Glóbuszt vitt el a vígjáték/musical kategóriában: legjobb filmnek járó díjat, illetve a June Carter countryénekest alakító Reese Witherspoon és a Johnny Casht alakító Joaquin Phoenix legjobb női illetve férfi főszereplő díját. A nyughatatlan megelőzte a második világháború idején Londonban játszódó Mrs. Henderson Presents című filmet, a kosztümös "Büszkeség és balítélet"-et, A producerek (The Producers) című musicalt, és az egy válás történetét  bemutató The Squid and The Whale című filmet.

A drámai alkotás kategóriában Felicity Huffman kapta a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést: a Transamerica című filmben egy transzszexuális férfit alakít, aki a nemet váltó műtétre készül.

A legjobb férfi főszereplő Arany Glóbuszát a drámai kategóriában Philip Seymour Hoffman nyerte el a Capote című film címszerepéért. A film arról szól, hogyan írta meg Truman Capote Hidegvérrel című könyvét.      

A legjobb külföldi film kategóriában a Mennyország most című, Hany Abu-Assad rendezte palesztin film kapott Arany Glóbuszt. A film két barátról, öngyilkos merénylet végrehajtására kiszemelt palesztin fiatalemberről szól. Anthony Hopkins megkapta a legendás hollywoodi rendezőről, Cecile B. DeMille-ről elnevezett életműdíjat.

George Clooney a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Arany Glóbusszal vigasztalódhatott: Sziriana (Syriana) című filmben a  közel-keleti kőolajért folyó hatalmi játszmában egy CIA-ügynököt  alakít. A legjobb női mellékszereplőnek Rachel Weisz színésznőt  választották a hollywoodi  külföldi tudósítók Az elszánt diplomata  című, John le Carré regénye alapján készült filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb eredeti filmzenéért az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Geisha) kapott Arany Glóbuszt.     

A legjobb tévésorozat a dráma kategóriában a Lost (Eltűntek), a vígjáték kategóriában pedig a Született feleségek (Desperate Housewifes) lett. A tévéprodukciók között a legjobb színésznő a dráma kategóriában Geena Davis lett, aki az amerikai elnököt  alakítja a Commander in Chief (A főparancsnok) című tévéfilmben.

A rendezvény televíziós közvetítését mintegy 150 ország televíziója vette át. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.