Fagyos tüntetések Mongóliában

Napok óta tüntetnek Mongólia fővárosának, Ulánbátornak a központjában, a Szuhe Bator téren. A rendkívüli hideg ellenére mindig több százan jelennek meg a téren, és tiltakoznak, mert a Mongol Népi Forradalmi Párt kilépett a kormányból.

A kommunista utódpárt a legutóbbi választások óta pontosan a felét birtokolja a parlamenti helyeknek, és eddig koalícióban kormányzott fő ellenlábasával, a Demokrata Párttal, amely a kormányfőt is adta. A kommunisták arra hivatkoztak, hogy a Cakjagijn Elbegdorj által vezetett kormány alatt csökkent a bruttó hazai termék és nőtt az infláció. A miniszterelnök ugyanakkor azzal vádolta őket, hogy mindent átható korrupciós gyakorlatukkal lehetetlenné teszik az adminisztráció megfelelő működtetését.

A kommunisták most a kisebb parlamenti csoportok között keresnek maguknak koalíciós partnert. A tüntetők néhány napja kövekkel dobálták meg a parlamentet, és elégették a kommunisták zászlaját.

Mongólia rendkívül elmaradott, szegény ország, ahol a lakosság 35 százaléka él a szegénységi szint alatt. A legtöbb adat szerint a lakosság fele még ma is nomád. Egyre többen vannak azonban, akik tartósan megtelepszenek a települések, alapvetően Ulánbátor szélén, hatalmas kiterjedésű jurtavárosokat hozva így létre. Munkájuk többnyire nincs, elterjedt az alkoholizmus és a prostitúció.

Az ország gazdag ásványkincsekben, feltárásuk és kitermelésük viszont igen költséges, ezért túl sokat nem is profitálnak belőlük. A külföldi tőke meglehetősen kis adagokban csordogál az országba. A kínaiakat valójában mesterségesen tartják távol, főképp nacionalista megfontolások miatt.

A rendszerváltás után sem sikerült lényegesen lendíteni a gazdaságon, és a nemzetközi segélyek nélkül lehetetlen lenne az országot kormányozni. Másfél évtizede azonban rendszeres a vád a politikai vitákban, hogy a kormányzók sok segélyt használnak fel a saját céljaikra. Akikről pedig szó van, azok többnyire a kommunisták, hiszen az első ciklust leszámítva szinte folyamatosan ők kormányoztak. (K. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.