Tabudöntés: folyt. köv.

Másodszorra is megünneplik a csend napját a Fiumei úti sírkertben: a temetkezési intézet folytatja a halált övező tabuk elleni offenzíváját, amellyel máris sikerült megosztania a közvéleményt.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Rt. vezérigazgatója tavaly jelentette be: harcot indítanak a halállal, a temetkezéssel kapcsolatos tabuk ellen. A "társadalmi párbeszéd" megkezdéséhez egy közvélemény-kutatás eredményei adták a lökést, amiből kiderült: sokak szerint jó volna nyíltabban beszélni a témáról. A társaság elhatározta, hogy nyitottabbá teszi kiadványait, közérthetőbbé és kezelhetőbbé honlapját, a tizennégy sírkert bejáratához pedig véleményládákat állít. Simóka Kálmánné azt is elmondta: a krematóriumok mellett olyan helyiségeket alakítanak ki, ahol a hozzátartozók amerikai módra nyomon követhetik halottaik végső útját.

Az intézet tavaly júniusban meghirdette a csend napját, és festménypályázatot írt ki a Fiumei úti sírkertben. Az alkotóktól olyan képeket vártak, amelyek "kifejezően és érzékletesen adják vissza a tavaszi sírkert meghitt, barátságos hangulatát". A vezérigazgató akkor mondta el először: azt szeretné, ha a sírkert - a párizsi Pére Lachaise temetőhöz hasonlatosan - afféle történelmi-irodalmi-képzőművészeti emlékhellyé lépne elő. Simókáné megpróbálja elérni, hogy a sírkertet vegyék föl a főváros turisztikai látványosságainak sorába. A társaság a halottak napján megszervezte a papírcsontvázakat, cukorkoponyákat felvonultató mexikói halálkultusz-kiállítást. A tárlat a múzeum egyik legsikeresebb rendezvénye volt.

A vezérigazgató tudatta, júniusban megint lesz csend napja, ezúttal fotósok jelentkezését várják a pályázatra.

A budapestiek hét százaléka soha nem jár temetőkbe, tizennyolc százalékuk pedig évente legfeljebb egyszer, a halottak napján. Hatszázaléknyian hetente többször is felkeresik szeretteik sírját, 43 százalék viszont "évente többször" tesz látogatást a temetőben - derül ki egy felmérésből.

Mexikói 'csontik' papírmaséból
Mexikói 'csontik' papírmaséból
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.