Rebeka újabb műtét után

Harminchat óra alatt sikerült a múlt heti májátültetés után újra segítségre szoruló Rebekának megfelelő donort találni. A kislányt tegnap délután egy órakor vitték be a műtőbe, az operáció sikerült, az átültett máj "beindult." Egy-két napon belül derül ki, hogy milyen esélyek vannak a felépülésre.

- Szombat éjfélkor kaptuk a szervfelajánlást az Eurotransplanttól, tehát alig 36 órával azután, hogy a kislány rákerült a nemzetközi szervezet sürgősségi várólistájára. Az egyik tagországban sikerült megfelelő donort találni számára. Hogy melyikben, s kitől származik a rendelkezésre bocsátott máj, az a szabályok szerint nem közölhető. (Annyi tudható az operációs csapat vezetőjétől, hogy a szervet mintegy 200 kilométerről hozták, az agyhalál állapotába került donor felnőtt, 42 éves nő volt- a szerk.) Miután a máját egy kislányba kell beültetni, a szerv bal lebenyét korábban leválasztották a szerv törzséről. A magyar Hungarotransplant Kht. koordinátora azt sugárhajtású Jettel hozta haza - mondta dr. Borsi József, a cég ügyvezető igazgatója.

A vizsgálatok után Rebeka egy órakor már a műtőben volt, állapotáról délután négy órakor annyit lehetett tudni, hogy - az ebben a betegségben sajnos korántsem váratlanul - kialakult agyödéma miatt agykárosodást szenvedett, amelynek súlyosságát még nem tudták meghatározni. A délután folyamán húsz orvos végezte a májátültető műtétet, amely viszonylag gyors volt és az első adatok szerint - amelyeket Járay Jenő, az operáló csapat vezetője a sajóval is megosztott - sikeres. Az átültetett máj működni kezdett. Többet, remélhetőleg megnyugtatót csak egy-két nap múlva lehet megtudni.

A négyéves Rebeka, aki súlyos és heveny májbetegségben szenved, a múlt héten kapta meg édesapja májának egy lebenyét. Az első magyarországi élő donoros műtét után szövődmények léptek fel nála, ezért az orvosok úgy döntöttek, hogy új májat keresnek a kislánynak. A szakemberek szerint Rebeka élete már nemcsak a donorszerv alkalmasságán múlik: a saját szervezete van ugyanis rossz állapotban, így csakis attól függ az operáció sikere, kibírja-e a terhelést.

Járay Jenő, a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának főigazgatója vasárnap reggel a Nap-kelte adásában még arról beszélt, hogy nem egyszerű a szervjuttatásban a nemzetközi együttműködés, hiszen minden ország saját "nemzeti kincsének" tekinti az elhunytak szerveit. Ez általában így is van. Hozzátette az orvos, hogy nekünk, magyaroknak is ezt kellene tennünk. Úgy fogalmazott: "Sajnálatos módon mindig valami távoli, ködös ígéretet, segítséget várunk, hol a töröktől, hol a Habsburgtól. Most is úgy gondoljuk, ha a külföldhöz fordulunk, majd segítenek. Nem, ezt itthon kell rendezni."

Ezzel némi szakmai értetlenséget is okozott, különösen azzal a közlésével, hogy "sajnálatos módon a hazai agyhalottak száma az elmúlt években nem növekedett". A donációkat koordináló szervezet szakemberei szerint a számok cáfolják az elhangzottakat, és a "nemzeti kincs" értelmezése is vitatható.

- Ha csak a magyar donorokból vett szervekkel végzett transzplantációk számát nézzük, míg 2001-ben 301 ilyen beavatkozást végeztek, tavaly már 418 életmentő műtét volt. Az utóbbi években hetente többször is kapunk jelentést külföldről egy-egy "fölöslegessé" vált szervről, legutóbb pedig mi adtunk, egészen kivételesen, egy négyhónapos csecsemődonort, akinek a szíve egy olasz kisbaba életét mentette meg - sorolta a tényeket Mihály Sándor, az Országos Koordinációs Központ vezetője. - Az, hogy ma Magyarországon a tavalyi 181 donorból mindössze 44 máj-, 39 tüdő- és kilenc szívátültetés valósulhatott meg, valóban nem vidám adat. De még szomorúbb, hogy a többi, egyébként donációra alkalmas szervet eltemettük, ahelyett, hogy átadhattuk volna más országok várakozóinak - teszi hozzá a koordinátor.

Úgy tudjuk, épp a nemzetközi együttműködésnek volt köszönhető, hogy a Rebekának adott máj másik fele azóta egy négyórás műtét után egy felnőtt életét is megmentette.

Az Eurotransplant örül, hogy segíthetett, és bízik a beavatkozás sikerében. - Magyarország nem tagja ugyan a hat ország közti szervcserét koordináló szervezetnek, de kétoldalú együttműködési egyezmények érvényben vannak több tagországgal. Ennek alapján került fel a négyéves kislány a várólistánkra - mondta Arie Oosterlee, a szervezet vezérigazgatója, aki elmondta, a magyar illetékesekkel - mindenekelőtt a Hungarotransplant Kht.-val - most dolgoznak az együttműködés kiterjesztésén. A nonprofit szervezet egy 119 millió lakosú térségben hangolja össze a szervek nemzetközi cseréjét. Súlyos betegeknek 70-80 százalékos esélyük van arra, hogy két-négy napon belül új szervhez jussanak. Szabály, hogy egy megkapott szervért cserébe az adott országnak egy másikat kell adnia.

A Hungarotransplant Kht. munkatársa átveszi Ferihegyen a repülõ hozta hûtõdobozt, az új májjal
A Hungarotransplant Kht. munkatársa átveszi Ferihegyen a repülõ hozta hûtõdobozt, az új májjal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.