Az amerikaiak fele nem hisz a darwini evolúciós elméletben

A CBS amerikai tv-csatorna felmérése szerint az amerikaiak 55 százaléka nem hisz a darwini evolúciós elméletben, a Gallup közvélemény-kutató intézet pedig azt állapította meg, hogy minden harmadik amerikai tudományos igazságnak gondolja, amit a Biblia ír.

A teremtés-elmélet hívei az iskolákban kezdték támadni a darwini eszméket, az utóbbi időben a múzeumok is beálltak a sorba.

Kaliforniától Floridáig egy tucatnyi múzeum és dinó-park meséli el a világ teremtésének hatnapos történetét, némelyik úgy, hogy abban látványos szerepet töltenek be a többi állattal egyszerre létrehozott dinoszauruszok. A Dallas közelében lévő Glen Rose-ban működik már több éve az úttörőnek számító Creation Evidence Museum, amelynek egyik meggyőzőnek szánt darabja az egy azon talajon látható dinoszaurusz és emberi lábnyom, amiből a felületes szemlélő levonhatja azt a következtetést, hogy a két élőlény egy időben élt. Floridában a Fort Lauderdale-i Creation Studies Institute animációs formában rekonstruálta a Vízözönt Noé bárkájában és összes élőlényeivel - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Hasonlókat terveznek az Egyesült Államok több államában. Az Arkansas-i Eureka Springsben a Föld története című múzeum bemutatja az Édenkertet, ahol békésen legelész a ragadozó Tyrannosaurus rex a növényevő dinókkal, és a béke akkor bomlik meg, amikor Ádám eszik a tiltott gyümölcsből. Földrengések, vulkáni kitörések, áradások következnek ezután...Ohióban a nyáron nyitott a Fossils and Science Center. Alapítója azt állítja, hogy a Föld 8.426 évvel ezelőtt egy hét alatt teremtetett.

Az egyház valójában nem demonizálja a fejlődéselméletet. Isten egyik eszközének tekinti: "Úgy használni a Bibliát, tudományos igazságok igazolására, mintha asztronómiai szöveg lenne, istenkáromlás" - mondja Francisco Ayala dominikánus szerzetes, az Irvine-i egyetem biológusa.

A nagy tudományos múzeumok a tudomány által feltárt valóság ismertetésével igyekeznek ellensúlyozni a teremtéselmélet terjedését. A New York-i Természettudományi Múzeum november közepén nyitott meg egy nagy, Darwin eszméinek szentelt kiállítást. Felkészítették az idegenvezetőket is arra, hogy válaszolni tudjanak a látogatók minden kérdésére. A kiállítást elviszik Bostonba, Chicagóba, majd Torontóba és Londonba is. Ilyen szellemű tárlatot tervez többek között a washingtoni Smithsonian is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.