Már négyszáz orvos gyanús

Hamarosan befejeződik a szeptemberben megkezdett kihallgatássorozat és eldől, folytatódik-e az eljárás több száz olyan orvos ellen, akik a nyomozás adatai szerint különböző juttatásokért preferálták bizonyos gyógyszergyárak termékeit.

Szeptember vége óta négyszáz orvost hallgattak ki a Gyorskocsi utcában a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói a gyógyszergyárakkal ápolt kapcsolataikról, a sornak azonban még koránt sincs vége. - Várhatóan február elején lesz a rendőrség abban a helyzetben, hogy az ügyészséggel közösen eldönthesse: folytatja-e a büntetőeljárást, és ha igen, kikkel szemben és milyen bűncselekmények gyanújával - közölte érdeklődésére Schön Péter, a BRFK szóvivője.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) feljelentése nyomán azért kezdődött nyomozás, mert az egészségbiztosító egy vizsgálata azt valószínűsítette, hogy juttatások ellenében több száz doktor bizonyos külföldi gyógyszergyárak meghatározott termékeit preferálta. Még az eljárás kezdetén közel ezer, orvosok által kibocsátott számlát foglaltak le a nyomozók annak bizonyítására, hogy a gyártókkal összejátszó orvosok előadástartása, tanulmánykészítés és hasonló címeken kisebb-nagyobb összegeket vettek fel a gyógyszergyáraktól. A nyomozók az OEP feljelentése nyomán azt valószínűsítik, hogy az érintettek többsége kizárólag "a juttatás kenőpénz jellegének leplezésére" állította ki számláit.

Információink szerint a rendőrség egyelőre tanúként hallgatta ki azokat az orvosokat, akikről az OEP feljelentése, illetve a gyógyszergyárakban lefoglalt számlájuk alapján feltételezhető, hogy pénzért preferáltak bizonyos készítményeket. Pár tucat orvos kihallgatása még várat magára. A rendőrség február elején az ügyészséggel közösen dönt arról, hogy kiket hallgat ki csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás gyanújával.

Nincs könnyű helyzetben a rendőrség. Emlékeztetőül: a rendszerváltozás óta nem először vetődik fel annak a gyanúja, hogy különféle juttatásokat, kenőpénzeket, pártok és holdudvaruk finanszírozásra szánt közpénzeket meg sem írt vagy jelentősen túlszámlázott tanulmányokra fizettek ki. Többnyire azokban az esetekben sem sikerült azonban kétséget kizáróan megállapítani a feltűnő értékkülönbséget. Sok esetben pedig még csak meg sem kérdőjelezhető, hogy a magáncégként működő gyógyszergyártók vajon értékarányosan fizettek-e a doktorok előadásaiért, tanulmányaiért. Vélhetően csak azokat az orvosokat hallgatja ki végül gyanúsítottként a rendőrség, akik nem tudják hitelt érdemlően igazolni, hogy milyen megbízásokat teljesítettek a gyógyszergyártóknak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.