Lévai Gizella szerint nemzetközi botrány fenyeget

Lévai Gizella, a BASe Kft. ügyvezetője csak távoli rokonságban áll Orbán Viktor feleségével, mégis úgy véli, hogy boszorkányüldözés folyik ellenük.

Politikai boszorkányüldözés zajlik - nyilatkozta lapunknak Lévai Gizella, a BASe Kft. kisebbségi tulajdonosa. - Számtalan lapban megjelent a nevem, mint aki Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak közeli rokona. De se unokanővére, sem nővére nem vagyok a miniszterelnök feleségének. A rokonság távolibb, mint amiről a híradások szólnak. Nincs napi kapcsolatunk - mondta. Szerinte a boszorkányüldözést bizonyítja, hogy bár a cég kedd délután javasolta az Országos Mentőszolgálatnak, kezdjenek tárgyalásokat az átadásról, válasz helyett a rendőrség érkezett, és zár alá vette, leplombálta a gépeket. Lévai állítja, hogy együttműködtek a rendőrséggel: a teljes dokumentációt átadták.

Arra a felvetésünkre, hogy korábban az Állami Számvevőszék és a Proware Kft. ellenőrzése is elmarasztalta a BASe Kft.-t, Lévai azt válaszolta, hogy a jelentés megalapozatlan volt. Az ÁSZ megállapításai pedig nem őket marasztalták el. A mentőszolgálatot vizsgálták, a megállapított hiányosságok orvosolhatók lettek volna. "A BASe Kft. a mentőszolgálattal szembeni kötelezettségeit teljesítette, számláztunk, és ők a teljesítés igazolása után fizettek. Elszámoltunk a közpénzekkel" - mondja Lévai Gizella.

A gyanú szerint a BASe egy, a hajtómű hibájából balesetet szenvedett helikopterének éppen e kritikus darabját építette be egy másik gépbe, amely hasonló hiba miatt szintén öszszetört. A helikopter-balesetekkel kapcsolatos vádak súlyosak, és nemzetközi botrányt okozhatnak - mondta Lévai Gizella -, hiszen a Szegeden lezuhant gép hajtóművét a lengyel gyár nagyjavításnak vetette alá, és "nullkilométeres" állapotban, megfelelő dokumentumokban újra felhasználhatónak minősítette. A második baleset kivizsgálása még nem is zárult le. A pécsi rendőrkapitányság pénteken közleményben jelezte: a gyanú szerint a pécsi baleset a pilóta hibájából következett be. Lévai Gizella visszautasította azokat a vádakat is, hogy a francia helikoptereken szakszerűtlen javításokat végeztettek volna. A nagyjavításra váró gépeket viszont szabálytalanul vitték el tőlük. A járművek szétszedését a hangárok előtt azonnal megkezdték. Lévai meggyőződése, hogy így nem is várható, hogy bármiért felelősséget vállaljanak.

A légi mentés ügyét a kormány szakmai kérdésnek tartja, nem kampánytémának - reagált lapunknak Batiz András kormányszóvivő. Ugyanez a helyzet azzal az értesülésével kapcsolatban, hogy az ügyben érintett cég tulajdonosa Orbán Viktor feleségének rokona. Mindez - állítja Batiz - nem befolyásolja a kormányzat szakmai döntéseit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.