A vádlottak padjáról jelentem

A bírósági tárgyaláson a Centrum Csoport büszkén elismerte, hogy vétett a szabályok ellen. A vádlottként beidézett újságírók közül többen szimpátiánkat fejeztük ki a közösségi ügy iránt.

Bihari László és negyven társa ügyét tárgyalta a héten a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az elsőrendű vádlott tehát én vagyok, aki tudósítottam a Népszabadság Online-t a Centrum Csoport akciójáról, amikor is elfoglaltak egy lakatlan házat Budapesten és ott szociális, kulturális központot, nyugati mintákra épülő "squat-ot" akartak csinálni.

Hogy az ügy miért az én nevemen fut, aki egyszerűen csak tudósítottam az eseményről, és hogy miért idézték be a többi újságírót és fotóriportert, nem derült ki a tárgyaláson. A rendőrség egyszerűen felírta az öszszes embert, aki ott volt az októberi házfoglaláson.

A Centrum Csoport tavaly ősszel azt akarta bizonyítani egy évek óta üresen álló ház "befoglalásával", hogy vannak esetek, amelyekben a törvénytelen eszközök morálisan igazolhatók.

- Elismeri a felelősségét? - kérdezte a bírónő mind a negyven társamtól.

- Ha a fennálló szabályokat nézzük, amelyek a tulajdonhoz való jogot előbbre sorolják, mint az élethez való jogot, akkor igen, elismerem, hogy vétettem a szabályok ellen - felelte valaki.

A válaszok sorra ilyen büszkén hangzottak. A társaság egységes volt, bár sokan nem ismerték közülük egymást. Interneten (www.indymedia.hu/foglalthaz), koncerten, itt-ott hallottak róla, hogy valakik el akarják foglalni Budapesten, a Kazinczy utca 41. alatti, üresen álló önkormányzati házat, és mentek segíteni. Beszálltak takarítani, bútort szállítani, díszíteni.

Mit csinált odabent? "Répát és krumplit pucoltam. Amikor megjelentek a rendőrök, akkor ezt a tevékenységet abbahagytam."

A rendőri intézkedés után sokan szétszéledtek és csak a tárgyalóteremben látták viszont a többieket. Mégis szinte mindenki ugyanazt mondta: tudta, hogy illegális házfoglalásról van szó.

A Centrum Csoport jövedelem nélküli vagy nagyon kevés pénzből élő fiatalokból, zömmel egyetemistákból áll.

Van valamilyen jelentősebb vagyontárgya? "Egy gitárom."

A bírónő két dolgot firtatott: tudták-e a résztvevők, hogy szabálysértő, amit tesznek, és hogy miért nem próbálták meg elérni a céljukat jogszerűen.

"Közösségi térből igen nagy hiány van Budapesten. Alulról szerveződő, mindenre nyitott, kulturálisan aktív házat akartunk, amelyben megpróbálhatjuk a szociális és társadalmi bajokat is orvosolni a magunk módján" - ez volt a cél az egyik vallomás szerint.

A bírónő többektől megkérdezte, hogy miért nem kérték hivatalosan az önkormányzatot, hogy kibérelhessék a házat közcélokra.

"Azért, mert nincs pénzünk" - hangzott az egyik válasz.

Volt, aki hosszabban magyarázott: "A rendszerváltás óta bebizonyosodott, hogy ez értelmetlen. Az önkormányzatok bezárkóztak, nem is reagálnak az ilyen kérésekre."

Történetesen ez nem így van, mondhatnánk, sőt a szóban forgó VII. kerület is hivatkozott rá, hogy náluk több civil szervezet is kapott már helyiséget. A Centrum Csoport bebizonyította, hogy nem ilyen rózsás a helyzet. Miután kizavarták őket a házból, az egyik alpolgármester ígéretet tett rá, hogy megvizsgálják a kérelmet, ha bejegyzett civil szervezetek folyamodnak hozzájuk helyiségért. Erre a Centrum Csoport legális és közismert civil szervezetekhez fordult, amelyek összeállítottak egy vaskos tervezetet egy közösségi és szociális központ létesítéséről, majd benyújtották Erzsébetvárosnak.

"A mai napig nem kaptunk rá választ" - hangzott el a bíróságon.

Egy másik válasz: "Igen, tudtam róla, hogy köztulajdon az a ház. De az önkormányzat nem lát el számos közfunkciót, ami törvénysértő. Például kötelessége lenne megőrizni a kerület műemléki jellegét. A civil szervezetek hiába küzdöttek, ez ügyben keveset értek el, Erzsébetváros nem tekinti partnernek őket, és számos házat már le is bontottak" - mondta a régi pesti zsidónegyed házaiért folytatott civil összefogásra utalva.

A szóban forgó, romos épület hivatalosan nem műemlék, mert néhány évvel fiatalabb, mint amit a törvény előír a műemléki védelem feltételeként. De áll benne egy kóser mészárszék, igazi ipartörténeti érték.

A Centrum Csoport kiállt a nyilvánosság elé a házfoglalással, hogy azt mondja: ne játszszuk már meg magunkat egymás előtt, úgyis tudjátok, hogy ilyen házat nem fognak odaadni egy nincstelen, fiatalokból álló csoportnak.

Ezért állt a média egy része, köztük magam is, olyan határozottan a házfoglalók mellé. A Centrum erre tudatosan épített. Ezért volt ott olyan sok kamera, amikor a rendőrség megjelent a Kazinczy utcában.

Az egyik VII. kerületi alpolgármester azzal utasította el a Centrum Csoportot, hogy a tulajdon szent, és ha ma elismernék a fiatalok törvénytelen tettét, akkor holnap az emberek elrabolnák egymás kocsiját.

A Centrum a bíróságon felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat és a rendőrség is becsapta őket, mert amikor a rendőrség kiszállt, azt ígérték a fiataloknak, hogyha elhagyják a házat, nem indítanak ellenük eljárást. Egy jelen lévő helyi képviselő pedig valamelyik alpolgármesterre hivatkozva azt ígérte, hogy az önkormányzat tárgyalni fog velük a ház hasznosításáról. S bár a Centrum azonnal elhagyta az épületet, a rendőrség feljelentette őket, ezért állnak most bíróság előtt. Az alpolgármester másnap közölte, hogy illegális házfoglalókkal nem tárgyal.

Erre mondja a Centrum Csoport, ha ezt szabad, akkor egy üresen álló köztulajdont is el lehet foglalni, és közcélokra hasznosítani. Ahogyan Nyugat-Európában a szabályok lehetővé is teszik az ilyen akciókat. Ezért Európa számos városában vannak ilyen elfoglalt házak.

Az önkormányzat néhány hét múlva bejelentette, hogy éjjeli menedékhelyet nyitott az épületben a hajléktalanoknak. Azon a sajtótájékoztatón a Centrum egyik embere megkérdezte, hogy miért éppen most, és miért pont azt a házat szemelték ki erre a célra. A válasz az volt, hogy egyszer csak feltűnt nekik az üresen álló épület.

"Legalább ennyit elértünk" - mondta az egyik vádlott a bíróságon.

Ítélet márciusban várható.

A Centrum Csoport akciója a Kazinczy u. 41.-ben
A Centrum Csoport akciója a Kazinczy u. 41.-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.