Az ivóvíz privatizációjára készülnek a szocialisták, állítja a Fidesz

Nyolc Pest megyei település víz és csatornaszolgáltatását végző Érd és Térsége Víziközmű Kft. privatizációjára készülnek a szocialisták - közölte Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz budaörsi választókerületének elnöke.

A vízművek privatizációját a helyi lakosok egyértelműen ellenzik, amit a települések vezetői nem kívánnak figyelembe venni - írta közleményében Csenger-Zalán Zsolt, aki Révész Máriusszal, a Fidesz szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatót Törökbálinton.

"Miközben az országban több önkormányzat is rájött arra, hogy a közszolgáltatások privatizálása komoly veszélyeket rejt magában, és jelentős lakossági áremeléseket okoz, addig térségünkben a nyolc Pest megyei település víz és csatornaszolgáltatását végző Érd és Térsége Víziközmű Kft. privatizációjára készülnek a szocialisták" – hangoztatja Csenger-Zalán.

A közlemény szerint tavaly a részes önkormányzatok, Biatorbágy kivételével, minden előzetes hatástanulmány, összehasonlító ajánlat, illetve pályáztatás nélkül egy konzorcium mellett döntött.

Az önkormányzatok még tavaly nyélbe kívánták ütni a szerződést, Keller László MSZP-s országgyűlési képviselő támogatásával - írta Csenger-Zalán.

A versenytárgyalás nélküli privatizáció megakadályozására a Fidesz helyi népszavazás kiírását kezdeményezte, másrészt felhívta az önkormányzatok figyelmét a súlyos törvénysértésre – állítja fideszes politikus. Később egyfordulós, nyílt versenytárgyalást meghirdetésére került sor - teszi hozzá.

Véleménye szerint a kiírás komolytalanságát jelzi, hogy a meghirdetés és a beadási határidő között mindössze 15 nap volt, mégis négy pályázat érkezett, melyet az érintett polgármesterek mindössze öt nap alatt szándékoztak érdemben kiértékelni. A pályázatok bontása során szabálytalanságok sorozata történt, melynek hatására az egyik ajánlattevő bírósághoz is fordult, a per jelenleg is zajlik - olvasható a közleményben.

A per miatt a sürgős privatizációt támogató polgármesterek ismét meghátráltak, és ezek után érvénytelenné nyilvánították a pályázatot, és zárt versenytárgyalást írtak ki. Erre a négy helyett mindössze két pályázót hívtak meg - tette hozzá.

Január 11-én a zárt versenytárgyalást kiértékelték, és a konzorciumot hozva ki győztesnek - közölte a fideszes politikus, hozzátéve, hogy Törökbálinton, Tárnokon, Pusztazámoron népszavazási kezdeményezés indult az ügyben.

Csenger-Zalán szerint pártja általánosságban nincs ellene a privatizációnak, de ilyen stratégiai közvagyon esetében csak végső megoldásként fogadható el.

(forrás: MTI)

Csenger-Zalán Zsolt
Csenger-Zalán Zsolt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.