Kezdődnek a kampányviták: vitatott amőbás akció Borsodban

A Magyar Nemzet azt állítja: baloldali aktivisták az Egészségügyi Minisztérium dolgozójának adták ki magukat, és ingyenes szűrővizsgálat ürügyén próbáltak "amőbás" szórólapot terjeszteni egy borsodi faluban. A baloldali alapítvány elnöke szerint, ha így történt, az aktivisták nem központi utasítás alapján jártak el, hanem hibáztak.

A Magyar Nemzet pénteki számában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Trizs község független polgármesterének beszámolóját közli, amely szerint két személy, akik az Egészségügyi Minisztérium dolgozóinak adták ki magukat, idősek számára végzendő ingyenes szűrővizsgálathoz kértek a településen helyiséget. A polgármester megtagadta kérésüket, amikor meglátta náluk a Modern Baloldalért (Amőba) szórólapjait. A Modern Baloldalért alapítványt Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Lendvai Ildikó hozta létre 2005 februárjában.

Horváth: nem volt központi felhatalmazás

Horváth Lóránt, az Alapítvány a Modern Baloldalért kuratóriumának elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: tudomásuk van az esetről, és el tudja képzelni, hogy valaki az aktivisták közül ilyen hibát követett el. "Az biztos, hogy erre központilag senki sem kapott felhatalmazást" - tette hozzá. Programjuk B.A.Z. és Hajdú-Bihar megyében fut, az egészségügyi tárcától függetlenül.

Horváth péntek reggel a Klubrádiónak is elmondta, hogy a politikai akciók mellett karitatív tevékenységet is folytatnak. Az idősek szűrésére 400 településen írásban tettek ajánlatot, majd az ajánlatot a településekre ellátogató aktivistáik személyesen is megerősítették. Horváth Lóránt közölte: munkatársaik egyik helyen sem titkolták kilétüket, amit az is bizonyít, hogy az eddig 300 településen lezárult szűrés egyik helyszínén sem panaszkodtak erre.

Horváth Lóránt a Klubrádióban úgy fogalmazott: a trizsi polgármester félreérthette kollegáit. Valószínűleg összekeverhette az egészségügyi minisztérium munkatársát az egészségügyi szakdolgozó kifejezéssel. Újságírói kérdésre elmondta, hogy tavasszal alapított szervezetük pártoktól nem fogad el támogatást.

Horváth Lóránt a HVG Online-nak megerősítette, hogy nem tagadják baloldali kötődésüket, de úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatokat nem politikai célból végzik. A trizsi esetről azt mondta, hogy nem kértek helyiséget a faluban, hiszen házról-házra járva, otthonukban vizsgálták az idős embereket.

A látogatók kilétével mindenütt tisztában voltak

A hvg.hu által telefonon felkeresett borsodi kisközségek polgármesteri hivatalainak munkatársai közölték: az Amőba aktivistái őket is felkeresték őket, a szűrővizsgálathoz helyiséget kerestek, és a vizsgálatot le is folytatták. A megkérdezett jegyzők és hivatali dolgozók arról nem tudtak beszámolni, hogy szórólap-osztogatás folyt-e a szűrésen megjelentek között, azt azonban állították: látogatók kilétével mindvégig tisztában voltak.

(MN/Klubrádió/HVG Online)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.