A per elmarad, a pénz megmarad

Amit behoz a Fidesz a réven, azt -nem veszíti el a vámon. Azaz: azt a pénzt, amit megtakarít azon, hogy a Magyar Vizsla plakátjai Mahir-érdekeltségű hirdetőfelületeken virítanak, perköltségre sem kell költenie. A kiadót sem az öszszeollózott cikkek, sem a lapban látható Gyurcsány-montázs miatt nem citálják bíróság elé.

Miniszterelnök ne vegyüljön úri társaságba, ha szmokingja, cipője,órája, szemüvege nem kóstál legalább 1,1 millió forintot -vélekedhetett a Magyar Vizsla stábja, amikor egy ilyen értékű kollekcióban feszítő férfialak törzsére montírozta Gyurcsány Ferenc fejét. A Magyar Vizslát kiadó Adózók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elismerte, hogy a kormányfőről (ahogy Kóka János gazdasági miniszterről is) megjelentetett kép - montázs. Ám Horváth Évaúgy sejti: a miniszterelnök nem a kínai piacon válogat. Tekintettelarra, hogy vagyonos ember és kormányfő, a státusához - a Vizsla gárdájaszerint - a lapban bemutatott ruhadarabok illenek. Ráadásul a radikálisFriss Levegőt Polgári Kör elnökének "bejön" a miniszterelnöki stíl:"Úgy gondolom, Gyurcsány Ferenc jobban öltözködik, mint Orbán Viktor." Arra a kérdésre, hogy hamisított képek jelentek meg a két politikusról, Horváth Évaígy válaszolt: "Nem értem a kérdést. Mi az a hamisítás? Ruhában van,nem tógában. (...) Ha nincs ilyen ruhája a miniszterelnök úrnak, ésnincs rá pénze, akkor szívesen gyűjtünk neki."

Noha a kiadványban több olyan állítás van, ami miatt Gyurcsány abírósághoz fordulhatna, a miniszterelnök nem perel, mondván: a kiadványszínvonala olyan alacsony, hogy a lap nevét még egy periratban semszeretné együtt látni a sajátjával.

Úgy tűnik, Orbán Viktor jókívánsága - miszerint "Hajrá, Vizsla!" -meghallgattatott. Nemcsak a miniszterelnök, de az a két lap (Index,Playboy) sem fontolgat jogi lépéseket, amelynek anyagait felhasználták.

- Sajtóetikai szempontból súlyosan elítélendőnek tartom a Vizslaeljárását. Kóka János miniszter a Vizslában közölt interjút kizárólag aPlayboynak adta, egyszeri közlésre - jelentette ki Radnai Péterfőszerkesztő. Ám mivel a kiadvány nem szó szerint ésforrásmegjelöléssel vette át az interjút, illetve egyetlen fotót sememelt át a magazinból, jogilag nem marasztalható el. Hasonlóannyilatkozott lapunknak Uj Péter, az Index főszerkesztője is.

A politika azonban ennél már jóval kevésbé elnéző. Az SZDSZ aválasztások tisztaságát félti. - Ezzel a technológiával akármennyipénzt ellenőrizhetetlenül be lehet vonni a kampányba, és semmiakadálya, hogy egy párt nem létező civil szervezetek mögé bújvakampányoljon - mondta Horn Gábor. Ráadásul így az SZDSZkampányfőnöke szerint nem kell egy pártnak felelősséget vállalniaüzenetei igazságtartalmáért. Vagy szedje le a Fidesz a százmilliósnagyságrendben kihelyezett óriásplakátjait, vagy üsse rájuk apártpecsétet - követelte Horn.

A Fiatal Baloldal elnöke azonban nem elégedne meg holmi "márkajelzéssel". Komássy Ákos azt várja a nagyobbik ellenzéki párttól, hogy hagyjon fel mocskolódó kampányával, és főleg: ne közpénzből támogassa azt.

Persze valószínűtlen, hogy az ellenzéki párt bevonná plakátjait akormánypárti nyomás miatt - annál is inkább, mivel a hirdetőfelületektarifája alig terheli a pártkasszát. Ugyanis a Mahir Cityiposzterpályázat nélkül újabb tíz évre megkapja a belvárosi hirdetőoszlopokbérleti jogát - így döntött tegnap rendkívüli, zárt ülésen aBelváros-Lipótváros jobboldali többségű képviselő-testülete.

A határozat ugyan, miként arról lapunkban már többször is írtunk,már korábban is megvolt, de akkor a polgármester felfüggesztette avégrehajtást. - A kerület érdeke az lenne - indokolta Steiner Pál-, ha a hirdetési felületet most, hogy lejárt a Mahir szerződése,pályázat útján értékesítenék. Arról nem beszélve, hogy a kerület isjobban járna egy kedvezőbb ajánlattal. Az önkormányzat csak az oszlopokalatti közterületet adja bérbe, a felület a Mahir tulajdonában van. Apolgármester úgy számol: a szerződés miatt a kerület több tízmillióforintos bevételtől esik el.

A bérleti díjak egyébként fővárosi viszonylatban a legmagasabbakközé tartoznak - egy négyzetméter havonta 9900 forintot (+ áfa) kóstál,így a 49, egyenként három-négy négyzetméter felületű oszlop tíz évalatt 58 millió forintot fial az önkormányzatnak, s a cégnek 647 millióforintot hoz.

Szerkesztőségünk kommentárja: Mutató

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.