Félmilliós belvárosi babakötvény

Ötszázezer forintot kap az önkormányzattól minden belvárosban született csecsemő, akinek a családja életvitelszerűen is az V. kerületben él - legalábbis akkor, ha a testület megszavazza a kerületi Fidesz-frakció javaslatát.

Márpedig erre jó esély van, hiszen az egyetlen bolgár kisebbségi képviselővel többségbe került jobboldal minden előterjesztést érvényesíteni tud, ha akar. A babakötvény ezért vélhetően legkésőbb márciusban életbe léphet - mondta lapunknak Puskás András, a kerületi Fidesz-frakció vezetője. A program lényege szerint gyermekenként ötszázezer forintot különítenének el egy önkormányzati pénzügyi alapra, s ezt évente 50 ezer forinttal növelnék. A gyerekek 21 éves korukban juthatnának hozzá a "vagyonukhoz", ami akkorra a kamatokkal együtt - a frakcióvezető számításai szerint - meghaladná a 2,2 millió forintot. Ezt a kedvezményezettek otthonteremtésre vagy tanulmányaikra fordíthatnák.

A javaslattal több gond is van - mondta Pásztor Tibor, a kerületi MSZP-frakció vezetője. A szocialisták már tegnap benyújtottak egy hasonló tervezetet, igaz, abban nem ilyen vállalhatatlanul nagy kiadások szerepelnek. Az ő babakötvényük költsége egynegyede a jobboldali javaslaténak, de legalább garantáltan kifizethető - mondta Pásztor. A Fidesszel ellentétben ők nem a 21., hanem a 18. életév betöltése után tennék hozzáférhetővé a pénzt, ám addig sem az önkormányzat számláján, hanem a gyerek nevére nyitott pénzügyi alapon fialtatnák az összeget. Ezt a számlát a szülő - vagy gyám - felügyelhetné, s követhetné a teljesítést, s nemcsak ígéretet kapna egy majdani pénzre. Az MSZP-s babakötvényt a fiatal felnőttek bármilyen célra fordíthatnák majd, szemben a Fidesz pántlikázott javaslatával, amely szigorúan korlátozza a felhasználást.

Puskás András határozottan cáfolja, hogy a tegnap nyilvánosságra hozott javaslatukkal csak überelni akarták volna a szocialistákat.

l Rászorultságtól függetlenül minden megszülető budapesti gyereknek járjon a babakötvény fővárosi kiegészítő támogatása - ismertette a fővárosi Fidesz-MKDSZ javaslatát tegnap Kupper András frakcióvezető. Ezzel utalt Demszky Gábor szerdai bejelentésére, mely szerint a főváros húszezer forinttal egészíti ki a babakötvény induló összegét a rászoruló gyerekeknél. Kupper szerint a család pillanatnyi anyagi helyzete alapján a főváros nem hozhat olyan döntést, amely kihat a gyerek életére, hiszen lehet, hogy ma nem rászorult, de holnap már az.

Licit

Ha a köztársasági elnök jót akar a még csak azután születő magyaroknak, a lehető legkésőbbi időpontra írja ki az országgyűlési választást. A kampánylicitben ugyanis egycsapásra roppant népszerű téma lett a babakötvény; a felek dühödt elszántsággal igyekeznek egymást túlígérni. A tétek olyan tempóban növekednek, hogy ha csak néhány héttel el lehetne tolni a választást, minden újszülöttet egy kisebb vagyon, Hamilton&Inches szemüveg meg Zegna szmoking várná a szülőszobán.

Vagy aminek még jobban örülnének 18 éves korukban: a Felelős politikusok megalapozott ígéretei című kötet díszkiadása. (A.G.)

Egy leendõ milliomos
Egy leendõ milliomos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.