Választási béke a városházán

A tavaszi parlamenti választásokig nem fog egymásra tüzelni a fővárosban az MSZP és az SZDSZ. Addig azt a - korábban a szocialisták által többször firtatott - kérdést sem vetik fel a koalíciós politikusok, hogy kit indítanak ősszel a főpolgármesteri posztért.

Hiszem, hogy a 2006-os önkormányzati választásokon egy szocialista főpolgármester-jelölt sikerrel szerepelhet, személyi kérdésekről azonban az MSZP budapesti tanácsa csak a parlamenti választások után hoz döntést - tudatta a napokban közleményben Molnár Gyula, a szocialisták fővárosi elnöke. A politikus elhárította lapunk érdeklődését azzal kapcsolatban, hogy korábban több helyen is szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg a város vezetésével szemben, Demszky Gábort alkalmatlannak és fáradtnak nevezve. Molnár két héttel ezelőtt egy interjúban egyenesen azt állította, hogy elfogadhatatlan a jelenlegi városházi szereposztás az MSZP és az SZDSZ között, és még egyszer ilyen, "a szocialista pártot kiszolgáltatottá tevő alku" nem képzelhető el.

Molnár Gyulát egy évvel ezelőtt nevezte ki Budapest-ügyi miniszterelnöki megbízottá Gyurcsány Ferenc kormányfő. A városházán többen is azt gondolták emiatt, hogy a kinevezés egyben főpolgármester-jelöltséget is jelent. Molnár azonban alig egy hónappal kinevezése után az általa vezetett XI. kerület lapjában tette közzé, hogy nem indul Demszky székéért.

Az elmúlt egy év alapján kijelenthető, a Budapest-ügyi megbízott kevés maradandót alkotott. A Gyurcsány által is nevesített Budapest-szerződés - amely kiötlői szándékai szerint arra volna jó, hogy a fővárosi fejlesztéseket külön jogszabályban rögzítsék, és az ne válhasson politikai alkuk tárgyává - aligha születik meg a választásokig. Molnár még tavaly év végén - titkárságán keresztül - egyeztetésre hívta az ügyben Bőhm András fővárosi SZDSZ- és Kupper András Fidesz-frakcióvezetőt, de semmi sem lett a dologból. Miniszterelnöki megbízotti tevékenységét egyébként maga Molnár jellemezte korábban úgy, hogy "az elhalt".

Azzal, hogy Molnár Gyula minapi közleményével lezárta a több mint egy éve általa kezdett nyilatkozatháborút, azt jelzi, hogy a szocialisták a jelek szerint megfogadták az SZDSZ intelmeit. A koalíciós partner szerint ugyanis inkább a jelenlegi városházi koalíció sikereit kellene hangsúlyozni, nem pedig egymást gyengíteni. Bőhm András szerint viszont Molnár egyes megszólalásai akár a Fidesztől is származhattak volna.

Az MSZP-n belül jelenleg többféle forgatókönyv is született, ezek szerint Demszky majdani kihívója lehet országos politikus, közismert, köztiszteletben álló baloldali személyiség, vagy kipróbált kerületi polgármester. Utóbbit illetően továbbra is három favorit van a pártban; Molnár, Horváth Csaba II., valamint Hunvald György VII. kerületi polgármester.

Az SZDSZ és Demszky Gábor továbbra is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy az önkormányzati kampányig nem foglalkoznak a főpolgármester-jelölt személyének kérdésével. Demszky is akkor hozza nyilvánosságra, hogy ötödször is újra indul-e. Ez legfőképpen attól függ, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket a csodafegyver, a többéves útfelújítási program. A tavalyi, nyolcvan kilométert érintő rekonstrukció ugyanis információink szerint lassan, de biztosan javítani kezdte a főpolgármester két évvel ezelőtti, a nyaralóügy miatt mélypontra zuhant népszerűségét. Demszky lehetséges pártbeli ellenfele, Kóka János gazdasági miniszter ugyan korábban lebegtette főpolgármester-jelöltségét, tegnap azonban - egy Demszkyvel közösen tartott sajtótájékoztatón - azt mondta, inkább szakminiszterként tevékenykedne tovább.

A választásig biztosan leteszik a fegyvert
A választásig biztosan leteszik a fegyvert
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.