Segítséget kérnek Rebekának

Egyre romlik a közelmúltban májátültetésen átesett kislány, Rebeka állapota, a koordinálók ezért újabb sürgősségi elbírálást kértek a nemzetközi donorközpontoktól. Eközben az egyik vidéki kórházban hat életmentő szervet operáltak ki egy elhunyt fiatalemberből.

Kómaközeli állapotban van, mája, veséje leállt, agyödéma lépett fel, a fertőzés veszélye sem kizárható Rebekánál, az első magyarországi élődonoros májátültetésen átesett kislányánál. Tegnap délben újabb sürgősségi elbírálást kértek a koordinátorok a nemzetközi szervezetektől, a kislánynak percről percre romlanak ugyanis az esélyei az életre egy új, egészséges szerv beültetése nélkül. Eddig több mint százan ajánlkoztak az élődonoros műtétre, az orvosok azonban nem kockáztatják más életét.

- Már a DNS-vizsgálatok folynak, de továbbra sem tudjuk, milyen vírus rombolja a kislány májsejtjeit. A folyamatos vércserék csak nehezítik a kórokozó azonosítását. A kislánynak pedig azonnal kellene donor - fogalmazott tegnap Járay Jenő, a Semmelweis Transzplantációs Klinika vezetője, aki a fertőzésektől tart a legjobban.

- Rebeka fehérvérsejtszintje egyetlen nap alatt a négyszeresére ugrott, ami azt bizonyítja, hogy valami elkezdődött. Felelőtlenség lenne most bármit jósolni, mert én is legfeljebb találgatni tudnék - mondta a professzor, aki szerint a vírusos eredetű májelégtelenségnél a transzplantáción átesett betegek fele meghal.

A nagy kérdés az, találnak-e az elkövetkező egy-két napban megfelelő donort Rebekának. Eddig két, de a kislány számára nem megfelelő májról érkezett üzenet. Az egyik azé a fiatalemberé lett volna, akinél szerdán állapították meg az agyhalált az egyik vidéki kórházban, s végezték el rajta - Magyarországon másodszor - a hat szerv donációját. Két veséje, mája, tüdeje, szíve és hasnyálmirigye emberéleteket menthet majd meg. Szerdán hajnali háromtól reggelig több orvoscsoport, illetve a koordinálók dolgoztak azon, hogy a szervek azonnal a megfelelő helyre kerüljenek.

- A májat és a szívet két középkorú férfi, az egyik vesét és a hasnyálmirigyet egy cukorbeteg nő, a tüdőt pedig egy húszéves osztrák fiú kapta meg, de a másik vese sorsa is hamarosan eldől - mondta Mihály Sándor, a Hungarotrasplant Kht. Országos Koordinációs Központjának vezetője, az elmúlt órák eseményeinek szervezője.

- A teljesen egészséges fiatal férfi úgy szenvedett autóbalesetet, hogy gyakorlatilag minden szerve ép maradt, így tudtunk ennyi betegen segíteni - mondja a koordinátor, aki szerint a többszervi donáció azért is ritka, mert az agyhalál többségét agyvérzés okozza, ilyenkor pedig az elhunyt szervei általában károsodnak.

A Transzplantációs Klinika intenzív osztályának elõtere
A Transzplantációs Klinika intenzív osztályának elõtere
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.