A szlovákok gyorsítanának Bős ügyében

Kiemelkedő helyen szerepel a bősi "állóvíz" megmozgatása, vagyis a vízerőművel kapcsolatos szlovák- magyar tárgyalások felgyorsítása a szlovák külpolitika idei céljai között.

A pozsonyi kabinet legutóbbi ülésén tárgyalt erről tájékoztató jelentést - nyilatkozta lapunknak Miklós László szlovákiai környezetvédelmi miniszter. A dokumentum rögzíti a szlovák és a magyar tárgyalási pozíciók közötti különbségeket. Megerősíti azt a szlovák álláspontot: csak akkor egyeznek bele, hogy ne épüljön alsó vízlépcső, ha a magyar fél az eredeti tervhez képest jobb javaslatot terjeszt elő. Cáfolja az anyag azokat a magyar aggodalmakat is, amelyek szerint kiszáradóban van, és egyre súlyosabb környezeti és egyéb károkkal szembesül a Szigetköz. - Ebbe a térségbe naponta másodpercenként negyven köbméter víz áramlik - érvelt lapunknak Dominik Kocinger szlovák dunai kormánybiztos.

Elmondta azt is, hogy csupán az idei év első felére várható a kormányközi egyezség alapján működő három szakmai vegyes bizottság eddigi munkájának összegzése, holott az elmúlt év végére tervezték. - Ezt követően olyan stratégiai döntésekre lesz szükség, amelyek meghaladják a két kormányküldöttség hatáskörét. További hosszadalmas tárgyalásokra lesz szükség - vélekedett, s felhívta a figyelmet: az Európai Parlament, az Európai Bizottság 2004-es határozata szorgalmazza a Bécs-Pozsony, a szlovákiai Szap és Budapest közötti szakasz hajózhatóságának megoldását, lehetőleg 2010 előtt. Ez is sürgeti az egyezséget. Arra a kérdésünkre, vajon a szlovák partner beleegyezne-e abba, hogy a tárgyalásokba harmadik, független partnert vonjanak be, azt a választ kaptuk: Mi sosem elleneztünk ilyen megoldást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.