A Föld "problémája": Kína és India

A földgolyó egyszerűen nem rendelkezik annyi természeti kinccsel, ami Kína és India lakosságának a mai fejlett nyugati erőforrás-fogyasztáshoz hasonlót biztosíthatna, közölte a Worldwatch Institute washingtoni központú nemzetközi környezetvédelmi szervezet.

A Föld állapotáról készült 2006-os jelentésében a szervezet elsősorban arra hívja fel a figyelmet a két nagy ázsiai országgal kapcsolatban, hogy gyors gazdasági növekedésük mögött súlyos környezeti problémák rejtőznek.

Megjegyzi, hogy a Föld azért sem lehet képes Kína és India lakosságának a mai nyugati nívót biztosítani, mert a nagy fejlett országok és Európa is tartós növekedést szeretnének maguknak. A megoldás felé vezető út szerinte az lehetne, hogy a két nagy ázsiai állam ésszerűbben használja fel forrásait, a környezet védelmét jobban szolgáló technológiákat alkalmaz.

A kínai és indiai fejenkénti fogyasztás jelenleg 15-30-szorta kisebb, mint az amerikai. Ha utóbbit szeretné elérni csupán nyersolajból, akkor a két országnak napi 100 millió hordónyira lenne szüksége, miközben jelenleg a teljes világfelhasználás napi 85 millió hordó körül van. Gabonából a két országnak jelentős mennyiséget kellene importálnia, hihetetlenül megdrágulna ez a mezőgazdasági alapanyag.

Mindenesetre a világnak és benne a legnagyobb fogyasztói szeletet kihasító Egyesült Államoknak számolnia kell Kínával és Ázsiával, mint tényezőkkel, ezeknek az országoknak helyet kell kapniuk a világ vezető nyolc nagyhatalma között és többek között a fejlett ipari országok 30-as táborában, az OECD-ban is, a Worldwatch Institute szerint.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.