Kormányépületet szálltak meg a tüntetők Mongóliában

Megszállta a mongol főváros főterét és az egyik legfőbb kormányépületet csütörtökön mintegy 1500 tüntető, aki a koalíciós kormány szétesése ellen tiltakozik. Az előző nap a legnagyobb koalíciós párt bejelentette kiválását a 15 hónapja fennálló kormányból, megfosztva a kabinetet parlamenti többségétől.

A demonstráció közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor kezdődött, majd két óra eltelte után a tömeg elvonult az egyik kormányépület elé, amely egyben a fő kormányzó erő, a Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) székháza. A tüntetők betörték az épület főbejáratát, majd pártvezetők után kutattak az épületben, de sikertelenül.

A demonstrálók kiabálásából kiderült, hogy nem akarják a kormány szétesését, mert szerintük az csak árt az országnak, de azzal is vádolják az állami vezetőket, hogy nem tesznek semmit a korrupció ellen, illetve hogy hagyják az ország lakosságának elszegényedését. Mintegy 300 rendőr tartózkodott az épületnél, de nem tudta megállítani a tömeget. Sérülésről vagy őrizetbe vételről egyelőre nem érkezett jelentés.

"A parlament állandó bizottsága úgy határozott, hogy a kormányt fel kell oszlatni, a törvényhozás pedig ma plenáris ülésen tanácskozik a válság megoldásáról" - jelentette be közleményben a parlament elnöke.

Azzal, hogy az MNFP bejelentette kiválását a kormányból, koalíciós válság alakult ki a közép-ázsiai országban. A párt, amely az 1990-es rendszerváltoztatásig az országot kormányozta, azzal indokolta kilépését, hogy koalíciós partnereinek belső konfliktusai csökkentették a kabinet kormányzóképességét. Egyes vélekedések szerint az igazi indok az, hogy az MNFP korrupcióval vádolja partnereit. A párt lemondásra szólította fel a Cahjagín Elbegdordzs vezette kabinetet.

Elbegdordzs a Hazafias Demokrata Szövetség nevű párt tagja. A szövetség a 2004 augusztusában rendezett, vitatott tisztaságú parlamenti választások után, hosszú koalíciós alkudozás végén az év októberében lépett koalícióra az MNFP-vel. Azóta sok bírálat érte a kormányt a lassú gazdasági növekedés miatt.

Az MNFP kifejezte azt a reményét, hogy a mostani válság megoldásaként más pártokkal új kabinetet hozhat létre, de nem nevezte meg azokat. A Hazafias Demokrata Szövetség és több kis párt is közölte, hogy nem akar részt venni egy újonnan alakítandó, MNFP vezette kormányban - jelentette az állami televízió.

Az utóbbi években gyakran volt kormányváltás Ulánbátorban, noha Közép-Ázsia egyik legstabilabb országának tartják Mongóliát. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.