"Ilyen reklámot újságnak még nem csináltak"

"Bár Kerényi Imrékkel lenne tele Magyarország! Akkor valószínűleg kevesebb lenne a félelem... Kerényi Imrének súlya van, bocsánat! Sértő lenne az ellenkezőjét akár csak feltételezni is" - így válaszolt Orbán Viktor kedd este a Kossuth rádió Háttér című műsorában egy kérdésre.

Annak tudatában, hogy a színházrendezőt egy vidéki fórumon kijelentette: ha a választásokon az ellenfél győz, akkor forradalmat kell csinálni. Kerényi Imre később az Echo Tv egyik műsorában ismét arról beszélt, hogy "csak egy mondat kell a forradalom kitöréséhez, és ezt a mondatot ki is mondja, ha a helyzet úgy hozza".

Deutsch Tamás, és Rogán Antal végül elhatárolódott az ilyen kijelentésektől, sőt a Fidesz kampányfőnöke "el is beszélgetett" Kerényi Imrével. Fideszes politikusok munkatársunknak azt mondták: nem tudják a színházrendezőt megakadályozni abban, hogy a nyilvánosság előtt hasonló kijelentéseket tegyen, "olyan, mint egy elszabadult hajóágyú".

Orbán Viktor rádiós véleménye után pedig valószínűleg meg sem kísérlik ezt megakadályozni. Név nélkül nyilatkozó fideszesek szerint a volt miniszterelnök nem tehette meg, hogy elhatárolódik Kerényitől, mert a Fidesznek szüksége van a radikális jobboldal rokonszenvére is. Szerintük ezzel a Fidesz elnöke "nem állt a forradalom eszméje mellé". Azt viszont elismerik: muníciót adott az MSZP-nek, hogy a kampány során ismét a félelemkeltés, a riogatás eszközével éljenek a Fidesszel szemben, különösen azok után, hogy Orbán Viktor maga is puskaporszagról beszél.

A vizslás történetet viszont nem látják "tragikusnak", sőt. Fidesz-körökben ugyanazt mondják, mint a pártelnök: "ilyen reklámot újságnak még nem csináltak". S noha tagadják, hogy a Fidesz állna a Magyar Vizsla mögött, a határozott "nem"-hez képest Pokorni Zoltán a TV2 Mokka című műsorában némiképp elmozdult.

- Nem kívánom és felesleges is lenne tagadni, hogy a Magyar Vizsla valahol a Fidesz támogatói köréből nőtt ki, és lett önálló civil szervezet - mondta a Fidesz alelnöke. "A Fidesz azért nem vállalja a Vizslát, mert Sólyom László köztársasági elnök beszéde után kínos lenne direkt kemény kampánnyal előállni; pedig a Vizsla vállalható" - ez az általános vélemény a Fideszben. Sokan nyílt titoknak tartják, hogy valóban a Fidesz áll a lap mögött. Az sem baj, ha ez így kerül be a köztudatba, öszszetartja a másfél milliós jobboldali bázist - teszik hozzá.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.