Vizsla: Orbán bent, a Fidesz kint

A Fidesz azzal, hogy civil szervezetekkel nyomtat "pártlapot", feltehetően a valós kampányköltségeit akarja eltitkolni - állítja az MSZP alelnöke. A párt elnöke pedig amiatt fújt riadót, hogy Orbán a forradalmat hirdető Kerényi Imrét támogatja.

Kérdés: - Miért nincs a méheknek királynőjük?
A válasz:
- Mert ha koalíciós kormányuk lenne, nem csinálnának mézet.

A kormányzás e "szellemes megközelítése" a Magyar Vizsla második számának humorrovatában olvasható. A "kifejtő részt" mellőzi a vicc, így arról, hogy mi is az üzenet, csupán találgatni lehet. Az egyik lehetséges magyarázat: csak egy uralkodó képes összefogni, s országépítő munkára szorítani népét - a vezér adott a jobboldalon, hát váltsuk le a koalíciót. Ami a "vezéri építkezést" illeti: Orbán Viktor egyetlen mondatával sikerrel rombolta le azt a "bizonyítékvárat", amelyet három napon át építettek a Fidesz politikusai, hogy igazolják: semmi közük a Magyar Vizslához. Bár tagadhatatlan, hogy a kiadvány bemutató példányát Rogán Antal kampányfőnök titkárságának (egykori) faxgépe repítette a Magyar Postához. A Fidesz elnöke ugyanis a Kossuth rádióban azt nyilatkozta: szurkol a lapnak, s mondandóját a "Hajrá, Vizsla!" szlogennel zárta. (Nem ez az első eset, hogy Orbán sajtótermékért kampányol: 2002-ben még a Magyar Demokrata megvásárlására buzdította híveit.) S ha már úgyis lendületbe jött, nem csak Vizslaügyben ment szembe pártja hivatalos kommunikációjával. A Fidesz prominensei mindent megtettek, hogy leválasszák pártjukat a baloldali győzelem esetére forradalmat vizionáló Kerényi Imrétől, Orbán viszont azt hangoztatta: bárcsak Kerényi Imrékkel lenne tele az ország, akkor kevesebb lenne a félelem, az idegesség, a szeretetnélküliség.

A Fidesz elnökének vizslás, kerényis hangvillája az MSZP-nek is megadta a hangot.

- Orbán szavaiban egy csepp szeretet nincs, Kerényi mondatait mindenki csak idegességként, félelemkeltésként értelmezheti - jelentette ki Hiller István. A pártelnök szerint, aki egy szabad, demokratikus ország vezetője akar lenni, határolódjon el Kerényitől, mert a volt színidirektor ellentétes mindazzal, amire a Magyar Köztársaság épül, Kerényi csak a fennálló rend ellen hirdethet forradalmat.

- Ha Orbán Kerényit védi, akkor szerinte forradalomra van szükség. A Változás 2006 tehát a felfordulást jelenti. Védjük meg együtt a magyar demokráciát - mondta Hiller.

Erre erősített rá Újhelyi István alelnök, mondván: a Magyar Vizsla gyűlöletkeltő. Azt, hogy a kiadványban mely írások lehetnek gyűlöletkeltésre alkalmasak, az MSZP alelnöke nem tudta megmondani, mivel a sajtótájékoztató előtt mindössze pár perccel kapta kézhez a Vizslát. Szerinte Orbán vizslabiztatása, illetve az, hogy Pokorni Zoltán szerint a Vizsla a Fidesz támogatói köréből nőtt ki, egyértelművé tette, hogy az ellenzéki párt áll a lap mögött. Mivel a lapot kiadó Adózók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Horváth Éva titkosított költségekről beszél, Újhelyi csak a piaci árak alapján becsülhette meg, mennyit is kóstált a lap. Szerinte a 800 óriásplakát "helypénze" 35, a 800 citylight-poster tarifája 20, a 250 Mahir-oszlop díja szintén 20 millió forint volt. Ezt a summát fejelte meg a plakátok ötmilliós nyomdaköltsége, a Vizsla előállításának 15 milliós, valamint a postai terjesztés 10 milliós ára.

- A Magyar Vizsla kiadása sokkal olcsóbb, mint amit a kormány egy nap alatt közpénzből önmaga reklámozására költ - kommentálta érdemi válasz nélkül Újhelyi számításait Horváth Éva. Ami a tényeket illeti: az első Vizsla-szám, amiről Horváth több helyen is azt nyilatkozta, hogy ingyen nyomták ki, már lelepleződött. A lapot készítő nyomda egyik tulajdonosa már közölte, hogy pénzt kaptak az előállításért. A munkát egyébként továbbadták egy győri alvállalkozónak.

Ha ezt a 105 millió forintot a Fidesz állta, akkor - vélekedett Újhelyi - megeshet, hogy az ellenzéki párt kampányköltségeit igyekszik így eltitkolni. (A választási törvény szerint egy párt 386 millió forintot költhet választási korteshadjáratára - ha az ígéretek szerint a Vizsla továbbra is megjelenik, az megnyomhatja a Fidesz költségeit.) Márpedig a szocialisták alelnöke szerint nem csak egy Vizslája van a Fidesznek: például Makón és Törökbálint térségében is hivatalosan alapítványok által jegyzett "pártlapokat" terjesztenek.

Mindenesetre, ha reklámra, nyomdára, terjesztésre áldozott is a Magyar Vizsla, újságírásra, oknyomozásra nem sokat szánt. A jelek szerint az adóforintok útjának követésére felesküdött AÉSZ tevékenysége a sajtófigyelésben merül ki: a kiadvány nagyjából és egészében - montázs. Ezt Horváth Éva sem titkolta. Korábban azt nyilatkozta: többé-kevésbé az Index cikkeiből dolgoztak. Az internetes lap munkatársa azonban csupán két szerkesztőségi anyagot tudott azonosítani, viszont több Magyar Nemzet-cikket fedezett fel. A Playboyból átemelt írásokat pedig forrásmegjelöléssel közli a Vizsla. Ezek kevés szexuális töltettel rendelkező cikkek - például a Kóka János gazdasági miniszterrel készült interjút idézik föl a szerkesztők.

Vizsla: kilóg a lóláb
Vizsla: kilóg a lóláb
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.