Az igaz és a valódi

Ha egy költő forradalmas időkben azt írja, "akasszátok fel a királyokat", akkor félreérthetetlenül közli, hogy gyilkos indulatok dúlnak benne.


Ha más költő más korban a "Nincsen apám, se anyám" után írja, hogy "ha kell, embert is ölök", bár rosszabb időkben súlyos kellemetlenségei adódhatnak belőle, tisztességesen nem gondolható róla, hogy szabadságharcolásra buzdítana.

A valódi művészeket ugyanis pontosan lehet érteni. A tisztességes politikusokat is.

Kerényi Imre színházrendező nemrég szónokként azzal fordult hallgatóságához, hogy szabadságharc van, amit a jobboldalnak meg kell nyernie. Ha mégsem sikerül, forradalmat csinálunk - mondta.

Orbán Viktor a Magyar Rádiónak nyilatkozva kedden ezt egy művészember megnyilatkozásának minősítette, amit pontosan meg kell érteni. Hozzátette óhaját: bár Kerényi Imrékkel lenne teli az ország, akkor valószínűleg kevesebb lenne a félelem, az idegesség meg a szeretetnélküliség.

"Párizsban égnek az autók! És ez egy döntő jel" - ezt is mondta néhány hete Kerényi. Aki nélkül kevesebb lenne a szeretet. Kerényi ugyanis szereti Orbánt, és Orbán szereti Kerényit. Nélkülük tehát kevesebb lenne a szeretet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.