Felemás fővárosi babakötvény

Kiegészíti a januártól járó 40 ezer forintos állami babakötvényt az összeg felével a városháza. A Fővárosi Közgyűlés legkésőbb márciusig dönthet arról a rendeletről, amelynek értelmében a Budapesten az év elejétől született gyerekek egyszeri, kiegészítő támogatást kaphatnak.

Demszky Gábor tegnap egyeztetésre hívta kerületi kollégáit, a főváros ugyanis azt szeretné, ha a városrészek is adnának plusztámogatást a budapesti babáknak. A megbeszélésen a 23 budapesti kerület közül 17-nek a képviselője volt jelen, de még ők sem értettek egyet abban, hogyan és mennyivel kellene megtoldani az állami támogatást.

A főpolgármester az eszmecsere után úgy fogalmazott, hogy a liberális vezetésű kerületek pártolják a főváros elgondolását, a szocialista irányítású városrészek alanyi jogon adnák a támogatást, és voltak olyanok is, akik elhibázottnak nevezték a felvetést. Közülük Derce Tamás, Újpest független polgármestere egyenesen kampányjellegűnek és szakmailag megalapozatlannak nevezte a felvetést.

A városatyák elé kerülő rendelettervezet szerint a Budapest Start-program keretében a 2005. december 31. után született, budapesti lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok kaphatják meg a fővárosi támogatást. Az országos programtól eltérően a városházi plusz csak a rászoruló babáknak jár, akik rendszeresen kapnak gyermekvédelmi kedvezményt vagy gyermekvédelmi intézménybe kényszerültek. A számítások szerint alig tízezer újszülöttről lehet szó, ezért a budapesti költségvetésből évente százmillió forintot kell e programra elkülöníteni.

Természetes volt, hogy amikor a főváros kézhez kapta a jogszabály szövegét, azonnal hozzálátott a babakötvény kiegészítéséről szóló rendelet előkészítéséhez - áll a fővárosi sajtóanyagban. Ehhez képest - mint arról beszámoltunk - a jogszabály elfogadása utáni napokban a városházán még senki semmit sem tudott a kiegészítő támogatásról, sőt volt olyan vélemény, hogy erre inkább a kerületek költsenek. A cikk megjelenése után hívta össze Demszky egyeztetésre a polgármestereket, azzal a felvetéssel: a főváros akkor adna húszezer forintos plusztámogatást, ha ugyanenynyivel a kerületek is beszállnának a programba. A tegnapi megbeszélés után viszont a főpolgármester azt tudatta, hogy a városháza mindenképpen rendeletet alkot a maga plusztámogatásáról.

l 2005 első kilenc hónapjában Budapesten 12 ezer gyermek született, és 17 ezer ember halt meg. Az élveszületések száma hat százalékkal, a halálozásoké pedig egy százalékkal volt magasabb, mint a megelőző esztendő azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentéséből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.