Feljelentették az elítélt vadkenderest

Házkutatást tartottak tegnap Juhász Péternél, a Kendermag Egyesület alelnökénél. A nyomozók lefoglaltak néhány, cserépben nevelt kendert, majd a Gyorskocsi utcába vitték a drogliberalizációért küzdő aktivistát.

Juhász Péter hétfőn elsőként állt bíróság elé a tavaly szerveződött Polgári Engedelmességi Mozgalom önfeljelentői közül. A Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek találta őt csekély mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt, és nem jogerősen hetvenezer forint pénzbüntetésre ítélte. Juhász bokornyi, maga termesztette kenderrel érkezett a tárgyalásra, bizonyítandó, hogy nem dílertől vette a per tárgyát képező anyagot.

A történtek - úgy tűnik - alapos fejtörést okoztak a hatóságoknak, hiszen Juhász a hatályos törvények szerint bűncselekményt követett el a kábítószernek minősülő kender birtoklásával. A bíróság egy nappal később vizsgálni kezdte, "hogyan került a tárgyalóterembe egy nagy cserép vadkender". Az MTI-nek kiadott szerdai közleményből az derül ki: biztonsági szolgálatuk észlelte a növényt, erről telefonon tájékoztatták a kerületi rendőrséget, sőt visszatartottak egy, az épületből éppen távozni készülő rendőrt is, hátha intézkedni kell. Erre azonban nem kerítettek sort: Juhász Péter az ítélethirdetés után kérdés nélkül távozott az egyméteres kenderbokorral.

Szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság öt nyomozója - kizárólag a bíróság aznap kelt feljelentése nyomán, és a tárgyalásról szóló sajtótudósítások alapján - házkutatást tartott Juhász Péternél. A történtekre utaló információt ezt megelőzően sem telefonon, sem más módon sem a főkapitányság, sem a kerületi kapitányság nem kapott - tudta meg munkatársunk a BRFK sajtóosztályán.

Juhász Péter ellen a kender bírósági felvonultatása, illetve a lakásán lefoglalt növények miatt most újabb eljárás indult, ismét kábítószerrel való visszaélés alapos gyanújával. A 35 éves, főiskolát végzett pénzügyi befektetési tanácsadó korábbi és mostani akcióival arra akarja felhívni a figyelmet, hogy nem veszélyes a társadalomra, ha néha rágyújt otthon, egyedül a maga termesztette kenderből készített jointra.

l Az SZDSZ szerint a jelenlegi büntetőjogi környezet nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint egy marihuánás cigaretta - írta Gusztos Péter tegnap a MTI-hez eljuttatott közleményében, melyben kérdéseket intéz az igazságügy-miniszterhez. Egyebek mellett az szeretné megtudni: helyesnek tartja-e, hogy a bíróság olyan bűncselekményekért szab ki büntetést, amelyeknek nincs is sértettjük.

A növény tehet az egészrõl
A növény tehet az egészrõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.