Magyarország szeptemberig haladékot kapott Brüsszeltől

Konkrét és szerkezeti jellegű intézkedéseket tartalmazó programkiegészítést vár Magyarországtól szeptember elsejéig az Európai Bizottság a euróövezetbe lépést megelőző felkészülésről szóló konvergenciaprogramról szerdán kiadott értékelésében.

A testület egyúttal felkérte a kormányt, "tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy idei és későbbi államháztartási célkitűzéseit teljesíteni tudja". A bizottság - amelynek véleménye a közeljövőben a tagországok pénzügyminiszterei elé kerül - jelezte, olyan intézkedéseket vár, amelyek teljes összhangban vannak az ország középtávú kiigazítási pályájával.

A pénzügyi tárca értékelése: Magyarországot semmiféle szankció nem fenyegeti

"Magyarországot semmiféle szankció nem fenyegeti - ez a legfontosabb állítása az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott értékelésének. A jelentés egyértelműen cáfolja az elmúlt napok válságkommunikációját, hiszen a bizottság értékelése szerint a célok megfelelőek, Magyarország jó úton van a tekintetben, hogy a növekedés kiegyensúlyozottá vált, az infláció pedig lényegesen csökkent" - olvasható a Pénzügyminisztériumnak az Országos Sajtószolgálatnál kiadott közleményében.

Veres: Brüsszel elismerte a magyar gazdasági fejlődés pozitívumait

A kormány örül annak, hogy Brüsszel elismerte a magyar gazdaság fejlődésének pozitívumait és megadja a lehetőséget a kormánynak, hogy a konvergencia programmal kapcsolatos konkrét lépéseket nyugodt körülmények között határozza meg - mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek szerdán.

A pénzügyminiszter az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott, a magyar konvergencia programot értékelő véleményével kapcsolatban hangsúlyozta: a vizsgálat olyan normáleljárás része volt, amelyben más országok programjait is értékelte a testület, vagyis semmi rendkívüli nem történt. Hangsúlyozta, hogy a magyar konvergencia program célkitűzéseivel a bizottság egyetértett, s mivel nem kívánta befolyásolni a magyar belpolitikai helyzetet, szeptember 1-jéig kérte a program kiegészítését. A bizottság kifejezetten rábízza Magyarországra, hogy mely területeken milyen lépéseket hajt végre a strukturális reformok és az államháztartás hiányának megfelelő szintre csökkentése érdekében - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Veres János hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság anyagában semmiféle intő vagy szankció nem jelenik meg. Ebből következően "félrevezetés", rosszindulatú megközelítés volt mindaz a kritika, amely a Fidesz részéről erről elhangzott az utóbbi időben. "A Fidesz ugyan a kormányon akart ütni, de az embereket sikerült eltalálnia" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A brüsszeli döntés nyomán a kormánynak megvan a lehetősége arra, hogy a választásokat követően áttekintse a gazdaságpolitikát, a szükséges intézkedéseket és nyáron ezeket Brüsszel tudomására hozza. Veres János aláhúzta, a magyar konvergencia programot, nevezetesen az euró bevezetésére való felkészülés ütemét a bizottság jónak tartotta. A program konkrét intézkedésekkel való kiegészítésére hívta fel a bizottság a kormányt - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter utalt arra is, hogy hat ország programját értékelték Brüsszelben és egyedül az Egyesült Királyságot marasztalták el a hat ország közül.

Pokorni: a gazdaságpolitika betegségét jelzi az uniós döntés

A magyar gazdaságpolitika és a költségvetés betegségét jelzi az Európai Bizottságnak a magyar konvergencia programmal kapcsolatos szerdai döntése - hangsúlyozta Pokorni Zoltán, Fidesz alelnöke, aki szerint olyan súlyos kérdésről van szó, amelyben nincs helye pártpolitikai vitáknak.

Az ellenzéki politikus szerdai sajtótájékoztatóján úgy értékelte a Brüsszelben történteket, hogy az Európai Bizottság Magyarország esetében "visszaadta" a konvergencia programot, nem értékelte azt, és szeptember elsejével határidőt adott egy új, megalapozott, részleteket is tartalmazó program kidolgozására. A döntés nagyon rossz az egész ország számára - jelentette ki az alelnök, aki szerint ez olyan súlyú kérdés, amelyben nincs helye pártpolitikai vitának, egymásra mutogatásnak, belpolitikai vádaskodásnak.

(fforrás: MTI, OS)

Veres János
Veres János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.