Demszky: a főváros kiegészíti a rászorulók babakötvényét

Januártól az állami 40 ezer forint mellé 20 ezer forintos támogatást ad minden rászoruló újszülöttnek a fővárosi önkormányzat - nyilatkozta Demszky Gábor főpolgármester a kerületek vezetőivel folytatott szerdai megbeszélését követően.

Január végén kerül a Fővárosi Közgyűlés elé az újszülöttek támogatásáról szóló javaslat. A kerületekkel két hét múlva, a közgyűlési döntés előtt ismét egyeztetnek. Addig eldől, hogy a városrészek vállalják-e a főváros által javasolt további 20 ezer forintos személyenkénti támogatást - mondta.

Demszky Gábor szerint a találkozón a kerületek véleménye megoszlott a babakötvény támogatásáról, illetve annak formájáról. Mint mondta a liberális vezetésű városrészek a főváros álláspontjához hasonlóan a rászorultság elvű támogatást javasolják. A szocialista irányítású kerületek az alanyi jogú támogatás mellett érveltek, s voltak olyanok is, amelyek politikailag elhibázottnak tartották a javaslatot, egy részük pedig egyelőre nem foglalt állást a kérdésben - tette hozzá.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy Budapest szolidáris város jellegéből adódóan fontosnak tartja a felnövekvő nemzedékek életkezdésének támogatását. Emlékeztetett rá, hogy a babakötvény angolszász ötletének adaptálását már 2001-ben kezdeményezte, az Orbán-kormány azonban elvetette azt.

A főpolgármester közölte, hogy a fővárosi önkormányzatnak várhatóan évi 100 millió forintos kiadást jelent majd ez a program. A 15 ezer körüli újszülött közül kétharmad kapja majd szociális rászorultság alapján ezt a támogatást. A kerületeknél összesen 5-15 millió forintos évi kiadást jelentene ez a program. Ez kigazdálkodható számukra, akár úgy is, hogy a helyi vállalkozókat bevonják a program finanszírozásába - jegyezte meg.

Derce Tamás, Újpest független polgármestere választásikampány-jellegűnek és szakmailag megalapozatlannak tartja a fővárosi kezdeményezést. Bús Balázs, a III. kerület fideszes alpolgármestere egyetértve ezzel, komolytalannak tartotta a vállalkozók bevonását a programba. Borszéki Gyula, a XIII. kerület szocialista alpolgármestere megjegyezte, hogy a kerületek többsége az alanyi jogú támogatás mellett érvelt.

A találkozón 17 kerületi vezető jelent meg. közülük négyen polgármesterek - mindannyian szocialisták -, több kerületet pedig senki nem képviselt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.