Politológusok véleménye a két nagy párt harcáról

A Szonda Ipsos 2005-ben végzett politikai közvélemény-kutatásai alapján készített összefoglalóról, amelyből kiderült: a Fidesz és az MSZP támogatottsága alapján két, egymástól jól megkülönböztethető időszakra tagolható a tavalyi év: az első fél év egyértelműen a Fidesz fölényét hozta a pártok népszerűségi listáján, míg a másodikban az MSZP felzárkózásának lehettünk tanúi.

Kumin Ferenc: GyurcsányFerencnek az MSZP identitáskampányával egy időben kezdődöttkonfrontatív, Orbán Viktor személyére fókuszáló parlamenti sorozata iseredményezhette a baloldal felzárkózását. Az államfőválasztás avárakozásokkal ellentétben nem eredményezett elhúzódó belviszályt, sőta párt önmagát meghazudtolva, egységessé vált. Az MSZP tehát tanulthibáiból. A jobboldalt illetően kérdés, Orbán Viktor arculatváltása, azaktuálpolitikához visszatérése mennyire bizonyul sikeresnek. Aválasztásokat végső soron az MDF parlamentbe jutása, ennek hiányábanpolitikusaik, táboruk elszipkázása döntheti el: ha ugyanis az SZDSZbejut, a Fidesz szövetséges nélkül marad.

Csizmadia Ervin: Akampány ideig-óráig elfedheti a két nagy párt komoly szervezetiproblémáit. Az MSZP belső tagoltságában az erőcsoportok kioltjákegymást. Gyurcsány kiállításával a párt hatékony működés illúziójátkelti, miként Orbánnal a Fidesz is. A láthatóan elfáradt Orbán nemadott választ a gyurcsányi kihívásra, s emiatt is komoly belsőellenzékkel kell számolnia. A szervezeti megújulásnak nyilván azellenzéki szerep kedvez, míg a választási hatékonyságot egy erősszemélyiség tudja megteremteni, leginkább kormányon. Ez adja a baloldalerejét: Gyurcsány képes volt érzelmi értelemben megmozgatni abaloldalt, s kihívást intézni a 2002-ig komoly ellenfél nélkül küzdőOrbán ellen. (Ny. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.